Gotländska kockar till SM-final

Ebba Erixon och Wilma Österholm överraskades under torsdagen med glädjebeskedet att de tagit sig till final i gymnasie-SM för kockar.

Överraskade. Wilma Österholm och Ebba Erixon blev märkbart glada över beskedet.

Överraskade. Wilma Österholm och Ebba Erixon blev märkbart glada över beskedet.

Foto: Jonas Bäckström

matlagningsess2018-01-25 15:00

Wisbygymnasiets Ebba Erixon och Wilma Österholm är ett av sex lag som kvalificerat sig till SM-finalen som avgörs i Göteborg i mars. Under torsdagen överraskades de i skolan av Minette von Schulman, från arrangören Visita, och Jeanette Jussila från Scandic, som är tävlingens huvudsponsor.

De aspirerande kockarna blev märkbart glada av beskedet. De har haft vissa förhoppningar, men har inte velat ta ut något i förskott.

– Det är en lättnad, säger Wilma Österholm.

– Det känns bra, att allt arbete vi har lagt ner på rätterna varit värt det, säger Ebba Erixon.

Arbetet med att komponera ihop tävlingsrätterna, en varmrätt och en efterrätt, har skett utanför skoltid.

– Det har varit mycket träning efter skolan, Vi stängde ju typ skolan varje kväll under tre veckors tid, säger Ebba Erixon med ett skratt.

Sedan har de fått nyttig hjälp med att bolla idéer.

– Det svåraste är att komma fram med en bra idé. Vi kan tacka Amanda Lydahl för ganska mycket, hon har coachat oss en del, säger Wilma Österholm.

Amanda Lydahl utgjorde tillsammans med Svante Melander Wisbygymnasiets lag som förra året vann hela tävlingen. En bedrift som Ebba och Wilma gärna upprepar.

– Ja det är klart, nu siktar vi på guld.

LÄS MER: De tog guld i gymnasie-SM

Rätterna som duon komponerade till kvalomgången är de rätter som paret kommer tävla med i finalen i Göteborg. Varmrätten består av torskrygg och friterad blåmussla med fokus på emmer, grönärta och friska Örter.

Tävlingens riktlinjer för desserten kretsade kring blodgrapefrukt som huvudråvara.

– Sedan ska den innehålla ett fruset tillbehör och minst ett varmt bakat tillbehör. Vi har fokuserat på olika variationer av grapefrukt och gurka så vi döpte den till "Grapefrukt+gurka=sant", säger Ebba Erixon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om