Skolan har tilldelats två kravstjärnor av tre möjliga efter inspektion som skedde i slutet på februari. Certifieringen ser rektor Tina Örnberg som ett reslutat av ett långtsiktigt miljöarbete.
– Vi började för ungefär fem år sedan när vi renoverade om skolköket. I och med att vi inte tillhör Region Gotland har vi också en större frihet i vilken mat vi köper in. Det var lite mekigt i början med att hålla kolla på olika miljömärkningar och hur mycket av den inköpta maten som var ekologisk. Men nu är processen igång och vi är väldigt stolta över att har fått den här märkningen, säger hon.
Två kravstjärnor innebär att minst 50 procent av allt livsmedel som köps in är godkänt av Krav och helt ekologiskt. För att nå full pott på tre stjärnor krävs 90 procent. En målsättning som ännu inte är realistisk för skolan.
– Tyvärr blir det en fråga om pengar och vi kan inte lägga hur stor del av budgeten som helst på skolmat. En annan faktor är vår blandade matpolicy med svenskt kött och vegetariskt, med två helvegetariska dagar i veckan, fortsätter hon.
Förutom att bli öns enda Kravmärkta skolkök blir skolan också en av sju Kravmärkta kök på hela Gotland. Montessori tar därmed plats tillsammans med bland andra Clarion Hotel Visby som har en stjärna och Lilla Bjers som har tre stjärnor.
– Det är lite förvånande att inte fler restauranger är det. I andra delar av landet är det betydligt fler både skol- och restaurangkök. Lägger man bara ner tid med utbildning av personal och sätter sig in i vad kraven innebär är det fullt genomförbart, säger Tina Örnberg.