Hodder Stjernswärd In Memoriam

Minnesord2021-08-24 01:48

Min tidigare chef och gode vän Hodder Stjernswärd har avlidit i en ålder av nära 97 år, som han skulle fyllt den 23 september i år. Han sörjs närmaste av barn och barnbarn samt av övrig släkt och vänner.

Jag lärde känna Hodder som chef för Arméns Kompaniofficersskola i Uppsala, där jag var lärare i mitten av 1970-talet. Han var en synnerligen klok chef, som lyssnade på sina medarbetare och därefter fattade beslut som god ledare. 

 Förutom chefstjänsten i Uppsala var Hodder senare också militär chef på Gotland och även chef för regementet i Hässleholm, nämligen Södra Skånska Dragonerna P 2. Mest känd blev han dock som Hovstallmästare och han var då tillika Försvarsområdesbefälhavare i Stockholm och chef för K 1/Fo 44. Hodder Stjernswärd var kavalleriofficer och började sin militära bara vid Norrlands Dragoner i Umeå och slutade som överste av 1.graden.

Som hästkarl hade Hodder verkat på Ridcentra  i Strömsholm, Sörmland och på Flyinge i Skåne, där han växte upp och där hans far var en legendarisk chef.  Som adelsman hade Hodder anknytning till godsen i Skåne, främst då Sövdeborg och Wittskövle. Han flyttade på äldre dagar åter till Skåne och bosatte sig i Ystad, då han träffat Emelie från trakten, som han gifte sig med men som avled för några år sedan.

Ett av de mera angenäma minnena från vår bekantskap var under skolans (AKS) vinterutbildning i Tärnaby- och Hemavan-fjällen. Jag fick då förmånen under ett par vintrar och dagar göra dagsutflykter på skidor med Hodder under trevliga och kamratliga former och lärde då känna denne personlighet närmare. Vi hade trevliga samtal och härliga upplevelser i fjällvärlden. Ett annat fint minne var då min hustru och jag körde för Hodder och hustru Emilie till nordvästra Skåne, dit vi inbjudits av en kurskamrat till Hodder.

Intill slutet var Hodder Stjernswärd aktiv och vid enastående mental hälsa. Detta visade han ofta med sina insändare i Ystads Allehanda, där han skrev kortfattat, koncist och mycket sakkunnigt, främst då om försvarsangelägenheter, där han hade lång och djup erfarenhet och gedigna kunskaper. Det var ett nöje att läsa hans begåvade inlägg i tidningen!

Hodder sade sig både ha varit medlem i Rotary och en tid även frimurare. Han var även medlem i WW (Vänskap och Välgörenhet) i Ystad, där han även höll föredrag. Hans militär-historiska intresse och kunskap är omvittnat liksom hans fantasiska fina samling av tennsoldater.

Vår vän Hodder Stjernswärd var adelsman, officer och gentleman med gedigna historiska och militära samt inte minst kunskaper om hästar, ridning och med vad allting därtill hör. Vi är många i landet som kände och beundrade honom och som nu saknar honom som vän, kamrat och chef. Dock bevarar vi hans minne med tacksamhet och saknad..

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!