Kocken och krögaren Björn Halling har avlidit

Björn Halling, FOTO Lena Koller

Björn Halling, FOTO Lena Koller

Foto: Fotograf Lena Koller

Minnesord2023-05-10 10:00

Kocken BJÖRN HALLING (1932-2023), Lidingö har avlidit. Han sörjs närmast av hustrun Kerstin och barnen Sverker, Anders och Jenny, barnbarn och barnbarnsbarn.
Björn kallades kärleksfullt den gastronomiska hårddisken av Sveriges kockar under sina år som rektor på Restaurangakademien. Han har överförde svenska mattraditionerna till kommande generationer med ett aldrig sviktande smaksinne och smakminne. 

Björn föddes i Torshälla. Hans pappa Birger var konstnär. Kanske var det därför Björn alltid såg gastronomin som en av de sköna konsterna. Hans mor såg att Metropol i Eskilstuna sökte kocklärling och skickade Björn dit. 1949 fortsatte han som kock till Stadshotellet i Eskilstuna och fyra år senare till Stallmästaregården i Stockholm. Där blev han biträde på soppspisen och avancerade till rôtisseur. Ägaren Tore Wretman utmanade ständigt sin personal. På Stallis lagades mat från hela världen. Björn antog alla utmaningar och byggde upp sin kunskapsbank genom att läsa på, hitta recept och provlaga. Wretman uppmuntrade Björn att praktisera i Paris på den trestjärniga Le Grand Véfour. 
Björn kom tillbaka till Stallmästargården som souschef och senare köksmästare. Då Wretman 1961 öppnade Operakällaren blev Björn souschef under Werner Vögeli. Efter tre år var det dags för nästa utmaning. Björn blev nu kökschef på Hotell Foresta på Lidingö. Därefter arbetade Björn fyra år som utvecklings- och produktchef på Sarabolaget fick Björn 1973 köpa Gutekällaren i Visby. Hela familjen bosatte sig på Gotland och Björn blev krögare vid Stora Torget. Här lagade han sniglar och tournedos till gotlänningarna och lammsmäcka och saffranspannkaka med salmbärssylt enligt traditionella recept till turisterna.
1978 köpte Björn Restaurang Pelikan på Söder i Stockholm serverade riktig husmanskost.1985 grundades Restaurangakademien i Stockholm av Björn Halling, Frank Hollingworth, Åke Håkansson och Örjan Klein. Björn blev rektor. Efter pensionen blev Björn hedersrektor och skrev vid sin död på en uppföljare till sina memoarer ”Du kocken, finns recept?”. Björn har under åren mottagit många priser såsom Gastronomiska Akademiens guldmedalj, skrivit kokböcker och själv illustrerat flera av dem, medverkat i radio och TV och varit jury i olika kock- och mattävlingar samt menygranskare och smakråd för Nobelstiftelsen. Björns aptit på livet var omättlig och han hade en aldrig sinande nyfikenhet. Vi är väldigt många som saknar Björn!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!