Minnesord: Till minne av Bengt Stolt

Minnesord2023-02-10 10:00

Två veckor före sin hundraårsdag har docenten Bengt Stolt avlidit i sitt hem i Uppsala. Hans närmaste är barnen Veronica, New York, och Pelle, Basel, med familjer.
Han var docent i matematik och 1961–88 universitetslektor vid Stockholms universitet. Men det var hans intressen på ett annat fält som, vid sidan av matematisk vetenskap, alltmer skulle uppta hans forskningstid. Från unga år var han starkt kyrkligt engagerad. Gudstjänstens materiella ting och liturgiska praxis i ett brett spektrum av kyrklig kultur- och konsthistoria blev det forskningsfält han mutade in. Han blev en skicklig och noggrann arkivforskare med utpräglat sinne för akribi och detaljer. 1964 knöts han till Riksantikvarieämbetets dokumentationsenhet och utgav i samarbete med antikvarien Erland Lagerlöf ett tiotal volymer i gotlandsdelen av det stora konsthistoriska inventariet ”Sveriges kyrkor”. 
Barnaåren i Visby, där hans far på 1920-talet var biologilektor vid läroverket, och sommarboendet i Kvie i Väte bidrog till att hans intresse för Gotlands kulturhistoria växte sig stort. Han gav ut många böcker och var en mycket flitig skribent i tidningar och tidskrifter, inte minst i Gotlands Allehanda och Gotländskt Arkiv. Sina gotlandsstudier samlade han runt millennieskrifter i flera volymer. Titeln på en av dem sammanfattar hans intressen: ”Kyrkligt – Kulturell t– Gotländskt” (2007). Hans 2009 utgivna bibliografi omfattar drygt 1 300 nummer. Sin intellektuella spänst och vetenskapliga nyfikenhet fick han behålla livet ut.
Grundläggande för den svenska paramentikens historia är hans stora bok om ”Kyrklig skrud enligt svensk tradition” (1964). Ett annat av hans intressen var de kyrkliga ämbetsvigningarnas historia. 1972 kom boken ”Svenska biskopsvigningar från reformationen till våra dagar” med en minutiös dokumentation om alla sådana vigningar och deras omständigheter. 
Samtidigt som sin 2020 bortgångna hustru Lutherforskaren Birgit Stolt, professor i tyska, promoverades han 1996 till teologie hedersdoktor vid Uppsala universitet.
En stor och bestående insats gjorde Bengt Stolt under 1950- och 60-talen som ordförande i S:t Ansgars stiftelse och energiskt drivande kraft när studentkyrkan i Uppsala med tillhörande studentbostäder byggdes. År 2019 publicerade han sina minnen från den tiden och han fick glädjas åt att kyrkan byggts ut och alltjämt är fullsatt varje söndag. Också på så sätt skall hans gärningar följa honom efter.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!