Succé för Skördefest

Regnet hängde i luften när Skördefesten öppnade, men istället blev det en varm soldag.

Musikunderhållning

Musikunderhållning

Foto: David Skoog

Närproducerat i fokus2019-09-07 19:50

Lantbruksmaskiner, honung och tryffel trängdes med får, kor och hästar. Skördefesten är ett tillfälle som många vill visa upp sig på.

– Det här är verkligen en positiv händelse. I vårt fall så tar vi upp intresseanmälningar från personer som är intresserade av att köpa en kasse med säsongens grönsaker. Genom att vara med här får vi många nya kunder, säger Lars Svahn, Tjeldervik Gård.

Han driver gården tillsammans med sin fru Matilda. Den är inte ekologiskt certifierad, men de arbetar efter de principerna. Det är naturen som helt bestämmer vad kunden får. De grönsaker som är mogna skördas veckan som kassen ska levereras och perioden är maj till oktober.

– I dag har vi en sommarkasse och en höstkasse. I höstkassen är det rotfrukter, lök och potatis bland annat. Förvaras rotfrukterna rätt så klarar de sig i ett år, säger Lars Svahn.

I vimlet möttes lantbrukare och nyfikna. En av dem var småbarnsmamman Sara Eriksson från Visby.

­– Det är trevligt att kolla runt här tycker jag. För vår del är det faktiskt andra gången som vi är här. Första gången var förra året, säger hon.

Familjen letar inte efter något särskilt utan är mest intresserad av att titta på djuren.

Ja det här med djur fascinerade många barn. I en större bur visades två kalkoner upp. Här hängde en riktig entusiast som trots sin ringa ålder kunde det mesta om kalkonen.

– Jag tycker att kalkonen är häftigt för den är stor, präktig och har mycket färg. Kalkonen är snäll förutom när en hona är med, då vaktar den noga. Den kan gå till anfall och i så fall picka hårt på en, säger Oliver Löf.

Får och kor brukar användas till att beta av mark, men det finns ett annat alternativ. Alpackor Gotland visade upp två av sina djur.

– Vi har dem främst för ullens skull, men de är också försiktiga betesdjur vilket passar oss bra som har ungskog som måste tas om hand. Deras ull skickar vi på spinneri och får tillbaka garn, säger Angelica Åkerbäck, Alpackor Gotland.

Det är inte särskilt sociala djur det handlar om.

– De kommer fram och nosar lite nyfiket, men tycker inte om att bli klappade, säger Angelica Åkerbäck.

hanna.dockson@gotlandsmedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om