Albatrossdagen 2020

Tyske försvarsattachén och konsuln på väg att lägga ner kransen.

Tyske försvarsattachén och konsuln på väg att lägga ner kransen.

Foto: Sven Norberg

Noterat2020-07-06 15:04

Tidigt den andra juli för 105 år sedan dånade kanoner vid östra Gotland. Tyska och ryska örlogsmän stred. I centrum låg tyska minkryssaren Albatross. Svårt skadad och med förlust av 27 sjömäns liv strandade fartyget söder om Herrvik.
Föreningen Albatrossmuseet har i snart 50 år hedrat de omkomna och lokalbefolkningens humanitära insats för de skadade sjömännen.

Så genomfördes Albatrossdagen även i år. Klockan åtta på morgonen samlades ett 30-tal intresserade vid minnesstenen på stranden. Rikard Flemström blåste revelj, Erik Hoffstedt hälsade välkommen varefter Lars Danielson talade. I sitt anförande betonade han vikten av de medmänskliga insatser gotlänningarna alltid gjort för flyktingar från havet. Vi påmindes om krigens fasor och det viktiga fredsarbetet. Vårt ansvar för Östersjöns framtid som ett friskare hav belystes. Samlingen avslutades med trumpetmusik.

En timme senare fortsatte dagen med årsstämma i Albatrossmuseet. Föreningens ordförande valdes att leda stämman. På sedvanligt sätt genomlystes fjolårets verksamhet. Det noterades att den nya museibyggnaden i Herrvik är färdig. Flytt och invigning har på grund av rådande farsot framflyttats ett år. Årets stämma är föreningens första aktivitet under eget tak.

Förhandlingar och val genomfördes snabbt. Det blev omval av ordföranden och styrelseledamöterna Kaidi Flemström och Sven Norberg samt nyval av Johanna Hallbom och Tim Ahlström. Övriga funktionärer omvaldes.

Efter avslutad stämma samlades man vid sjömansgraven på Östergarns kyrkogård. Kransen med hälsning från Tyskland lades av tyske försvarsattachén Markus Breuggemeier och konsul Jörgen Wessman. Akten omramades av musik av Rikard Flemström.

För den som traktade efter ytterligare albatrosskunskap hade museet, som mån- och torsdagseftermiddagar hela sommaren, öppet senare på dagen.

Intresset kring Albatross öde stärker styrelsen i arbetet med nya museet, där såväl marinhistoria som kontakten mellan sjömännen och de fastboende kommer att belysas.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!