Lördagen 25 juli samlades Cykelfrämjandet Gotlands månghövdade velocipedfreaks för nöjsam tur "Mitt pa". Dagens tema hade fokus på Gotlands betydelse vad gäller handelns, geopolitikens och religionens expansion i österled, dvs främst i Baltikum men även i Ryssland och Ukraina och dagens runda skulle komma att företas i Dalhems och Roma socknar. Efter att vi korsat de vida fälten i Dalhems sydöstra delar skulle det så fikas vid Tule stn.
Vid ankomsten kunde man förbluffat konstatera att också "Dalhemståget" hade samma ankomsttid varför såväl cyklister som tågresenärer med viss häpnad betraktade varandra då tågmästaren tog till orda och berättade historien om de gotländska järnvägarna och om hur detta kulturarv vårdas idag. Sedan vi gjort en kortare avstickare till en sten på Halla kyrkas fasad, blev vi så åter närapå lika "spårbundna" som dressinen vid Tule stn att när vi nu var "historien på spåret" följde just järnvägsspårets sträckning i riktning mot klostret Sankta Maria de Gutnalia, eller som de flesta säger idag: "Roma kloster".
Med ruinen i blickfånget gav undertecknad helt kort en bild av klostrets betydelse för genomförandet av korstågen i Östersjön och koloniseringen av Baltikums kusttrakter. Efter en njutningsfull tur genom Kungsalléns skuggande grönska anlände vi så till Svenskbygården där Sofia Hoas från föreningen Svenskbyborna på ett utomordentligt intressant och tankeväckande sätt berättade om denna fascinerande folkgrupps säregna ursprung, öde och framtid.
Därefter gick färden genom Dalhems djupa skogar till Myre och Björkhage och då vi till slut nådde Vidunge och Siggur satt vi så av hemma hos konstsmeden Niko Caspers som med oefterhärmligt patos och med stort yrkeskunnande och dito människokännedom och vishet, berättade järnets och smidets magiska historia och när ässjans glöd börjat falna, tog vi tacksamt farväl av den från Frisland bördige smeden och styrde nöjda och lite småtrötta kosan åter mot Dalhems helgedom.