Drickbryggningskurs i Hablingbo

Adrian Wetterlund tappar upp dricke.

Adrian Wetterlund tappar upp dricke.

Foto: Gunnel Fransson

Noterat2021-07-20 01:36

Att ”brygge dricke” till slåttern har under många år varit en tradition i Västerhejde Hembygdsförening. Som allt annat blev det en paus förra året och det var därför med kärt återseende som vi en tidig morgon stod i Anders Mattssons brygghus i Hablingbo. Det är en konstart att brygga denna ”nationaldryck” och en utmaning mitt i sommaren.

”Är du galen” kunde man få höra när man förr tog sig för med att brygga under den hetaste tiden. Dricku kunde bli antingen sur och ”vrid´si u bli seg som sirap”. Men Anders har i sitt brygghus alla attiraljer för ett lyckat resultat, med bland annat en gammal mjölkkylare, tvättgryta och diverse rostfria ”hösor”. Och så vet han, av erfarenhet, vilka faror som lurar.

Specialmalt från När var lagd i ”ainlag” redan när vi kom, humle kom från Anders egen gård och enris var nytagen från skogen. Enrislagen puttrade. Anders berättade, pekade och visade. Vi packade enris i ”kölnu” ( tvättgrytan), höste maltlag, väntade, vred på tappkranar, höste igen, väntade… Lyfte spann, tappade av - och ut kom till slut en vackert brun vätska med en säregen doft. I med socker, humle och en tumnagel jäst. På ho, kändes det som, men en ”mästare” vet vad han gör!

Vi for hem med vår dricke i plastdunkar och med korken på glänt. Nu hänger det på oss att låta den mogna i lagom temperatur tills det är dags för avsmakning på slåttern i Kuse änge den 24 juli.

Eller som det står i Anders Mattsons kompendium: ”Efter tre dagar kan dricku avsmakas och då kan det avgöras om den är på rätt väg. Det yppar sig i magen.

Efter en vecka kan man dricka mer, men då kan det yppa sig högre upp.”
Stort tack till Anders och Inger I Hablingbo för ännu en happening.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!