Den 8 juli genomförde Eksta hembygdsförening sin årliga cykelutflykt. Utflykten gick längs med Ekstastranden, från Djupvik till Hammarudd, en sträcka på ca 7 km. Ciceroner var Bernt Jakobsson och Per-Olof Grymlings, med biträde av Lars Bäckman, och de hade mycket att berätta om platser och händelser längs med vägen. Ett 40-tal intresserade kom till start, och det blev en utmaning för ciceronerna att göra sig hörda i den hårda vinden när deltagarna spred ut sig för att hålla avstånd.
Djupviks fiskeläge hade sin storhetstid på 1920-talet, och det var inte bara Ekstabor som fiskade här utan från flera kringliggande socknar. Första stoppet efter Djupviks fiskeläge var vid sågrännan knappt 300 m söder om Djupvik där det funnits en vattendriven såg. Efter ytterligare 400 m fick vi höra om hur man tog upp släke ur vattnet för att använda till gödning, och hur metoderna för upptagning kunde skilja om gården hade en eller flera hästar. Vi fick också lära oss namn på stenar som ligger utanför kusten.
Vid Vavle berättades om olika drunkningsolyckor utanför kusten, och om hur man transporterade in fågelträck från Lilla Karlsö för att använda som gödsel. Det blev också ett stopp vid Tomsarve kvarn innan vi kom fram till Kronvall.
Kronvall är känt för bl a sin lysstång och att delar av Valdemar Atterdags här ska ha landstigit på denna kust. Många av de tidigare fiskebodarna som fanns här har flyttats till Djupvik. En stor skans finns här, som blev klar 1713 och var bestyckad med nio kanoner. Här finns också Kronvallsboden, som ägs av hembygdsföreningen och är öppen för alla året runt att använda för medhavd kaffekorg eller bara en stunds skydd mot blåsten.
Efter förtäring av medhavd kaffekorg gick nu cykelturen vidare mot slutmålet Hammarudd, Gotlands västligaste plats. Vinden hade nu mojnat en del, och efter ytterligare information om den fortsatta kuststräckan ner till Sproge, och tack och applåder till kvällens ciceroner, så skingrades deltagarna i en strålande kvällssol.