Om det finns planer finns det hopp

Malva Sjöblom hittade både blommor och fjärilar i Stenbro änge. Här i gröngräset med mamma Camilla Karlsson.

Malva Sjöblom hittade både blommor och fjärilar i Stenbro änge. Här i gröngräset med mamma Camilla Karlsson.

Foto: Gunnel Fransson

Noterat2021-06-08 01:57

Så tänkte styrelsen i Västerhejde Hembygdsförening inför vårens och sommarens aktiviteter. Planerna inleddes med blomstervandring i Stenbro änge. Den 29 maj ledde botanikern Gun Ingmansson en vandring genom det nyröjda änget. Gun hade gjort en lista på alla arter som hon hade hittat i änget och jämfört med den inventering som Sören Gottberg, år 1936, gjorde i området. Nu blommade bland annat gulsippa och knölsmörblomma, getväppling och kantig fetknopp. Änget som ägs av kyrkan har varit totalt igenväxt men genom Länsstyrelsen röjts med syfte att ge en miljö som är gynnsam för hotade växter och insekter.
Det var inte så lätt för deltagarna att ta sig fram bland ris och stubbar under de stora träden som lämnats kvar. Ingen ramlade, tack och lov, men vi fick se oss noga för. Längre fram kommer lamm att beta. Vi tyckte alla att det blir spännande att följa hur området utvecklas.


Dagen efter, den 30 maj, var det gökotta i Kuse änge. Det är en tradition för ett antal medlemmar som numer är vana att göken uteblir. Istället blir det en morgon med egen medtagen frukost, fågelsång och efterlängtat prat. Göken brukar ringas in, men storspoven är live!

Bland årets första tre aktiviteter kom så fågelvandring med Fredrik Gustafsson den 5 juni. Fåglarna sjunger som bäst tidig morgon och vi var några morgonpigga som spände öronen för att kunna urskilja olika fåglar i ”kvitterkören”. Vi kunde så småningom höra skillnad på trädgårdssångare och svarthätta och känna igen gärdsmygens höga tonslinga. Stannfåglar och flyttfåglar – alla har de ett unikt liv som Fredrik kunde berätta om medan vi spejade efter dem i trädkronornas nygrönska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!