På tur i Grötlingbo-bygd

Det var nog årets varmaste dag, ca 30 grader. Men det avskräckte inte trettiotalet cyklister.

Carl, inte representativ deltagare, i sin liggande cykling.

Carl, inte representativ deltagare, i sin liggande cykling.

Foto: Gun Wallier

Noterat2021-07-06 01:00

Grötlingbo k:a. Elisabeth och Leena guidade oss runt i bygden, i blåklockans, prästkragens och malvans tid. På smala landsvägar genom gammal fin jordbruksbygd mellan gärsgårdar och hus, alldeles nära vägen. Det svalkade skönt i vinden under de tunna molnen. Stigar i skogen hade Kjell gått med röjsåg för att göra cyklingsbara.
Eke k:a från 1200-talet. Vägen var kantad av stora ekar. Dopfunten är Mäster Sigrafs verk. Ute på gården, en 7-8 ton tung sarkofag i sten. Förmodligen skapad av en stenåldersmänniska med primitiva redskap. 
Bygdens sandsten har goda slipegenskaper. Troligen exporterade vikingar denna oumbärliga vara. 
Gudings slott var en plats under 2000 år, som man gärna kom till, men inte bodde på.
Vi cyklade förbi Sandels rum - en exercisplats, avrättningsplats och marknadsplats i den nuvarande skogen.
Gamla åkervägar, över stock och sten ... hej-å-hå ... mellan Grötlingbo och Fide. I slåttermarker, som nu blivit änge, stod en mycket gammal ek - Sigsarve-eken. Hur gammal den är vet ingen, eftersom den är ihålig. Man gissar ca 800 år med omkrets på 6,6 m. 
Barshalde stenbrottsmuseum, den största begravningsplatsen, 2,5 km, från järnåldern, ca 800 år.
Lunch i Fide lövskog. Ett tillhåll för fladdermöss, som kvicknar till i skymningen för sin insektsjakt. Här slog värmen till.
Fide äventyrsby och camping, med fantasifulla stugor och bad ute i viken. Pannkakskoja och annorlunda små hus. Havspool som syresätts med pumpar tar in vatten från den grunda viken. Stor solfångare värmer vattnet på miljövänligt sätt. Bästa badplatsen, varmare med 4-5 grader. En av ägarna, Mattias, tog emot oss och berättade om hela byn. Havspoolen står öppen för allmänheten att bada i.
Från medeltiden är kyrkor knutpunkten i vägnätet och den stommen används än idag. Grötlingbo ringväg, nr 142, är den bäst bevarade. 
En fin tur i Grötlingbo-bygden! Det blir fästingrensning i kväll!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!