SPF Treklangen

Foto: Privat

Noterat2020-05-28 14:29

Onsdagen den 20 maj hade ordförande Birgitta Cramér inbjudit till träff vid Russparken på Lojsta hed för att hälsa på de nyfödda fölen. !8 medlemmar kom dit för att titta på de 17 små vackra nya russen och de hömumsande mammor..

De ca 50 stona var samlade där hö var strategiskt utlagt innanför stängslet och fölen gick omkring, låg och trivdes i solen. De gick med jämna mellanrum till sina mammor och fick en "slurk" mjölk.

Pappa ,Clip; fanns hos tillsyningsmannen ,Ingvar  Andersson; och laddade upp inför söndagens möte med stona. Vi som stod utanför stängslet fick en utmärkt redogörelse av Birgitta, hur allt fungerade med tillsyn och skötsel av russen. Det är ett fantastiskt arbete som läggs ner året runt av "sambetesföreningen" som deltagarna kallar sig. Det är ju samtidigt en kulturell gärning som görs.

När vi har tittat och beundrat de fina fölungarna som var precis färska, och kommer få lika många kompisar till inom kort,(det föds föl nästan varje dag just nu),var det vår tur att få en "slurk klucku tei" eller förmiddagsfika som det heter på svenska. Birgitta berättade under fikapausen om Russens historia på Gotland från 1800-talet och fram till idag på ett proffsigt och innehållsrikt sätt. Hennes erfarenhet ,som hon har samlat på sig från det hon var 8 år, när det gäller russen är unikt.

En lärorik och solig onsdagsförmiddag blev ett lyft i dessa för oss pensionärer jobbiga tider. Alla var glada och nöjda och vi tackar vår ordförande för ett mycket uppskattat initiativ/TACK  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!