Därför har han byggt rökrum mitt på Öster

Sedan måndagen pryds Östercentrum av en helt ny byggnad: ett rökrum med egen skorsten. "Lite frihet måste människan få ha", säger upphovsmannen.

Den svarta rökboden står vid uteserveringen.

Den svarta rökboden står vid uteserveringen.

Foto: Dennis Pettersson

NYA RÖKFÖRBUDET2019-07-01 20:51

Under Almedalsveckan brukar Visby bli skådeplats för diverse PR-spektakel från stora företag som deltar under politikerveckan. Och många trodde kanske att det var just ett sådant som nu tagit plats på Östercentrum. Sedan måndagen står där nämligen mitt i folkmyllret en svart bod stor som ett utedass med texten "Rökrum, max 8 personer". Boden har egen skorsten, och dörren har en myntautomat som tar "endast gamla 5-kronor" för den som vill komma in.

Men det är inget storföretag som är avsändaren. Idén kom från kaféägaren Clas Möllerström, som driver konditori Siesta på Öster. Rökboden var något han byggde och ställde fram lagom till att det stora rökförbudet på uteserveringar började gälla under måndagen den 1 juli.

– Folk stannar till och vet inte om det är på allvar eller skämt. Men jag ser det som en manifestation, lite frihet måste människan få ha. Jag röker inte själv, men jag tycker att det börjar bli för mycket restriktioner med allting. Reglerna kring rökningen har fungerat jättebra tidigare, och jag vet många kunder som röker och som undrar hur de ska göra nu, säger Clas Möllerström.

Just den här veckan kommer rökrummet att stå framme vid kaféets uteservering på Öster.

– Första veckan av förbudet tänkte jag ha den framme. Den står på en pall och är flyttbar, så jag kör in den på kvällarna. Resten av sommaren kommer vi att ha den inne i kaféets trädgård, säger Clas Möllerström.

För den som är röksugen och vill använda rökrummet blir det dock svårt – boden är huvudsakligen en kuliss. Det går inte att öppna dörren då lampan på myntautomaten lyser rött, och har gjort sedan starten.

– Jag har funderat på att ringa polisen, för det har lyst rött ganska länge nu, säger Clas Möllerström skämtsamt.

Rökboden tar bara gamla 5-kronor, men för den som vill komma in blir det svårt, då lampan lyser rött.
Rökboden tar bara gamla 5-kronor, men för den som vill komma in blir det svårt, då lampan lyser rött.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om