Väderkvarnen som en gång var startskottet för Labans Kvarn tas i bruk igen. Igår var nypremiär för den gamla väderkvarnen på Faludden.
– Det finns ingen annan kvarn i Sverige som fungerar på det här sättet. Det är jäkligt exklusivt, säger Laban Bergström.
Han började mala i kvarnen 1984. Efter uppmuntran från kassörskan i den lokala handlaren i Hamra började Laban baka och sälja mjölet i butik. Då föddes idén till hans företag Labans Kvarn. Han höll igång den gamla väderkvarnen i fyra år, men när avverkningen blev för liten övergick hans verksamhet till modernare kvarnar.
– Det var så synd att väderkvarnen bara stog och förföll. Det är något speciellt med att använda naturen som drivkälla, det går inte att trycka på en knapp och få mjöl. Det är jätteroligt och lärorikt att jobba på det sättet.
Fram tills igår hade väderkvarnen fått stå stilla i över 25 år, men efter vårens restaureringar går den att använda igen.
Innan dess var kvarnen senast restaurerad på 1970-talet av vännen Allan Cedergren.
– Jag har mycket att tacka honom för. Igår när vi provkörde väderkvarnen kom han förbi och tårarna började nästan rinna.
Laban har redan ett flertal bagerier i Stockholm som är intresserade av det exklusiva stenmjölet. I sommar planerar han också att sälja mjölet i souvenirpåsar.
Men för att kunna fortsätta verksamheten behövs en viktig detalj.
– Det är bara vind jag har väntat på den senaste veckan. Om det inte blåser ordentligt fungerar inte kvarnen.