Mögelangripna kyrkan öppnar igen efter jätterenovering

Efter att ha genomgått omfattande renoveringar ska en numera mögelfri Stenkyrka kyrka öppnas på nytt och oroliga sockenbor kan andas ut.

Mycket har hänt inne i kyrkan, mest påtagligt är att orgeln flyttats. På söndag öppnas den igen för allmänheten."Det känns fantastiskt, det är hemskt att den varit stängd i alla dessa år", säger Pia Jacobsson.

Mycket har hänt inne i kyrkan, mest påtagligt är att orgeln flyttats. På söndag öppnas den igen för allmänheten."Det känns fantastiskt, det är hemskt att den varit stängd i alla dessa år", säger Pia Jacobsson.

Foto: Nils Stahle

Nyrenoverad kyrka (GA)2019-09-06 12:05

Det var för fyra år sedan det slogs fast: Stenkyrka kyrka var kraftigt mögelangripen och måste stängas tills vidare.

Sedan dess har omfattande och påkostade renoveringsarbeten genomförts, en av de större renoveringarna av en sockenkyrka i modern tid. Utvändigt har bland annat taket och fasaden renoverats. På insidan har den mögelangripna orgeln renoverats och flyttats, nya skåp har satts in och gamla, färggranna målningar har tagits fram. Något annat som restaurerats är krucifixet från 1300-talet, som var mögelangripet. I dag är Jesusfiguren vid bättre vigör.

– Han har tagits iväg på lite rengöring och konservering, så nu är Jesus fräsch igen, konstaterar kyrkoherden Martina Åkeson Wollbo.

Framtida mögelangrepp ska undvikas med hjälp av både ny och gammal teknik. Hängrännor och stuprör har renoverats för att leda bort vatten och en portabel luftavfuktare finns i kyrkan. Utöver det har Stenkyrka kyrka, liksom flera andra sockenkyrkor, utrustats med en kombinerad fuktmätare och termometer. Med hjälp av en app i telefonen går det att se om luftfuktigheten eller temperaturen sticker iväg.

– Det är jättebra för oss. Har man ingen klok övervakning är det svårt att uppskatta luftfuktigheten, säger kyrkovaktmästaren Pia Jacobsson.

Under tiden kyrkan har varit stängd har en del tillställningar kunnat hållas i det lilla träkapellet bredvid kyrkan. Intresset bland sockenborna har varit stort och många har undrat hur det går och när kyrkan ska öppnas.

– Det har varit synd om en del brudpar och dop. Nästa år blir det nog populärt med vigslar här, säger Martina Åkeson Wollbo.

Många äldre Stenkyrkabor har också känt oro för sina framtida begravningar. Martina Åkeson Wollbo:

– Jag vet en del som varit oroliga och sagt att “nu kan jag inte dö för att den är stängd”.

En av de sockenbor som sörjt kyrkans stängning är Per Andersson, som har bott i Stenkyrka hela sitt 92-åriga liv. Han växte upp på en gård bredvid kyrkan och följde med mamma och farmor på gudstjänst redan i femårsåldern. Dessutom gifte han sig där, för över 70 år sedan. Det här är andra gången han är med om att kyrkan varit stängd.

– Förra gången var det någon mindre brand som gjorde att det blev sotigt och rökigt. Det var någon gång på 70-talet tror jag, säger han.

Den här stängningen blev betydligt mer långvarig.

– När det drog ut på tiden började jag bli lite orolig. Jag är 92 år och allt kan hända. Jag önskade att få avsluta min tid i min egen kyrka, säger Per Andersson, som nu kan andas ut och se fram emot nyinvigningen som han planerar att besöka.

Återöppnandet sker på söndag klockan 11, med mässa och nattvard. Martina Åkeson Wollbo tror att det blir en synnerligen välbesökt gudstjänst:

– Jag tror att det blir väldigt stort. Jag vet att det finns människor på fastlandet som sagt att "jag kommer ner till Gotland när den öppnas igen, det är min barndomskyrka”.

Men det är ingen idé att komma tidigt för att bänka sig på de bästa platserna. Ingen får gå in i kyrkan förrän biskop Thomas Petersson knackat tre gånger på porten med sin stav, och därigenom återinvigt kyrkan. Biskopen har också med sig en laddning heligt vatten som han ska stänka på olika håll i kyrkan, bland annat på altaret, dopfunten och orgeln. Utöver det ska även altaret kläs under gudstjänsten.

– Sen firar vi en vanlig gudstjänst, säger Martina Åkeson Wollbo.

Kyrkorenoveringen

Orgeln har sanerats, restaurerats och flyttats.

Några kyrkbänkar har bytt plats och några har försvunnit för att ge plats åt orgeln.

Kyrkan har tvättats invändigt, vilket fått gamla väggmålningar att framträda tydligare.

Krucifixet och dopfunten har tvättats och flyttats.

Sakristian har totalrenoverats.

Ny el har dragits i kyrkan och belysningen har uppdaterats.

Kostnaderna för renoveringen har delats mellan Samfälligheten Gotlands kyrkor och Norra Gotlands pastorat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!