Unik silverskatt upptäckt i Fleringe – efter tips från allmänheten

I Fleringe har man bara känt till en skatt – fram till nu. Tack vare tips från allmänheten har två till hittats. "Ett mycket ovanligt fynd på Gotland", konstaterar arkeologen Kenneth Jonsson.

Majvor Östergren, arkeolog och tidigare länsantikvarie.

Majvor Östergren, arkeolog och tidigare länsantikvarie.

Foto: Montage Edvin Högdal/Kenneth Jonsson

Ovanlig skatt2019-11-01 19:15

Det var redan i fjol som arkeologerna gjorde fyndet, som hittades utspritt på en åker. Men man valde att vänta med offentliggörandet av skatten tills höstens plöjning av åkern var avklarad. I torsdags kunde arkelogerna till slut tillkännage för Fleringeborna vad som gömt sig i jorden. Uppslutningen var stor.

­– Det kom nästan 50 personer, och vad jag vet bor omkring 70 personer i socknen, säger arkeologen Majvor Östergren glatt.

Tillsammans med projektledaren Kenneth Jonsson, som arbetar som arkeolog vid Stockholms universitet, kan hon nu visa upp det unika fyndet, som P4 Gotland var först med att berätta om.

– Det är väldigt spännande. Mig veterligen finns det bara en känd skatt i Fleringe sedan tidigare. Den var från 900-talet och hittades någon gång mellan 1842 och 1852, säger Majvor Östergren.

Sedan dess har det alltså varit tunt med skatter i socknen – fram till nu.

Den äldsta av de två skatterna består av drygt 400 islamiska silvermynt från mitten av 800-talet.

– Generellt sett är det här en väldigt typisk skatt från vikingatiden. Men den ligger mer norrut, i en socken där det inte är tänkt att man ska hitta skatter, säger Kenneth Jonsson och fortsätter:

– Varje ny skatt ger ny information.

Den andra skatten gömdes undan någon gång mellan år 1090 och 1100, enligt Kenneth Jonsson.

– Det är ett mycket ovanligt fynd på Gotland. Det finns bara en tidigare skatt på Gotland i det här slaget, konstaterar han.

Skatten består av så kallat brödsilver, där man smält ihop flera mynt till en kaka.

– Det kommer från ett volgabulgariskt område långt in i Ryssland, säger Kenneth Jonsson.

Skatten bestod av drygt 200 mynt.

– En hel brödkaka kunde väga ett antal hundra gram, berättar Kenneth Jonsson.

De tre senaste åren har Kenneth Jonsson lett ett projekt där de undersökt flera forntida fyndplatser som för tio år sedan drabbades av en stor plundringsvåg. Tre män hade med hjälp av metallsökare plundrat gravfält i Alva, Othem och Gerum på främst mynt. Enbart fynden från Alva värderades till minst en miljon kronor. Plundringen ledde till en stor polisutredning och de tre männen fälldes. En dömdes till 1,5 års fängelse och de båda övriga till 14 månaders fängelse. Samtliga fälldes för grovt fornminnesbrott, vilket ingen dömts för sedan dess.

Syftet med projektet är att se vad som finns kvar och sätta in fynden i ett större sammanhang. Kenneth Jonsson söker nu pengar för att förlänga projektet med ytterligare tre år, för att kunna undersöka fler platser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!