Kjell och Ann-Christine Karlsten har tillsammans lett Frälsningsarméns arbete i Visby under totalt 27 år, fem år under 1980-talet och sedan från 1994 fram till i dag. Kjell Karlsten har ansvarat för den kyrkliga verksamheten, medan Ann-Christine även fortsättningsvis håller i det sociala omsorgs- och rehabiliteringsarbetet i Krukmakarens hus i Visby innerstad.
– När vi kom hit -94 var det för att nystarta verksamheten här. Församlingen var egentligen obefintlig när vi kom, med knappt en handfull medlemmar, säger Kjell Karlsten.
De första tio åren fokuserades mycket på barn- och ungdomsverksamhet.
– Vi startade ett fritids, det var det första behovet vi såg. Vart efter har arbetet utvecklats och det sociala arbetet har fått ett väldigt tydligt fokus på stöd, omsorg och upprättelse.
Med upprättelse menas att det går att laga en människa som gått sönder.
– Våra liv är ömtåliga och vi kan gå sönder, men det finns alltid en möjlighet för Gud att göra något vackert av det som gått sönder.
– Det har varit en lång resa de här åren där vi försökt förnya och anpassa verksamheten efter de behov som finns i nuet. Det har varit kul och spännande.
I dag har den kyrkliga verksamheten en kärngrupp på ett 30-tal medlemmar och kanske det dubbla på pappret.
– I vårt nätverk är vi kanske ett hundratal personer och vi når väldigt många fler i vår verksamhet.
Många associerar nog Frälsningsarmén med soppkök och insamlingar till jul, där familjer kan få hjälp med julklappar och mat samt en plats att fira julafton för dem som är ensamma eller inte har någonstans att ta vägen. Men arbetet är så mycket större än så. Frälsningsarmén i Visby arbetar med människor i olika slags utanförskap i samverkan med arbetsförmedlingen och sjukvården.
– Vår styrka är dels att vi inte är en myndighet. Det finns en rädsla hos en del att ta kontakt med myndigheter, vi kan vara en samarbetsfunktion i kontakten med myndigheter.
– Vår andra styrka är att vi ser till helheten, vi kan möta även själsliga behov. Många gånger hänger själslig smärta och sjukdom eller misär ihop.
För Kjell Karlsten är Gud och kyrkan en viktig del av livet. Men i det sociala arbetet möter han även människor med annan eller ingen tro.
– Hos oss finns ett forum att prata om livsåskådning. Oavsett om man tror eller inte så är det en del av livet.
Kjell Karlsten tror inte att kopplingen till kyrkan är något som skrämmer, men ordet religiös tycker han inte om.
– Väldigt få är bekväma med att kalla sig religiösa, inte ens jag. Det smakar illa i munnen. Jag tror att väldigt få kan identifiera sig med det ordet. Men jag har en stark tro och min relation till Gud är en viktig del av mitt liv. Att prata om den känns väldigt bekvämt för mig.
Den 4 september lämnar Kjell Karlsten uppdraget som kårledare för att bli programchef för Frälsningsarmén nationellt med ansvar för allt kyrkligt och socialt arbete inom organisationen.
– Här har jag jobbat i frontlinjen, nu kommer jag att jobba mer med de strategiskt övergripande frågorna.
Men Kjell Karlsten kommer inte att släppa Visbyförsamlingen helt. Han kommer att bo kvar i Visby och veckopendla till Stockholm.
– Jag kommer att ha mitt fritidsengagemang kvar, om jag nu har nån fritid. Men det är klart att när jag packar ur mitt kontor så tänker jag: Oj, vilken stor del av mitt liv det här är!