TIPS: Så lyckas du med kanelbullarna

Hur lyckas du med kanelbullarna? Vi frågade en som verkligen vet!

bakfantast. Birgit Nilsson Bergström, bakboksförfattare och projektledare i Hembakningsrådet.                                                                                                    Pressbild: Agneta Thorsén

bakfantast. Birgit Nilsson Bergström, bakboksförfattare och projektledare i Hembakningsrådet. Pressbild: Agneta Thorsén

Foto: Pressbild: Agneta Thorsén

RECEPT OCH TIPS2015-10-02 10:00

LÄS OCKSÅ: Kanelbullen kan bli kanelwrap

Den 4 oktober är det Kanelbullens dag. Men hur lyckas man med baket? Vi tog och frågade Birgit Nilsson Bergström, projektledare för Hembakningsrådet, och som precis i dagarna kommit ut med den rykande färska boken ”Alla sorters matbröd-från bondbröd till bagels” (Semic förlag).

Vilka är dina bästa tips för att lyckas med bullbaket hemma?

–Starta med ett riktigt bra recept. Mina favoriter heter ”Fina kanelbullar” (se recept intill). Väg upp alla ingredienser före start och följ receptet, det vill säga använd rumstempererade ingredienser inklusive smöret! Hel, stött kardemumma i degen är helt underbart. Snåla med mjölet.

Vad har du för favorithjälpmedel i samband med baket, hemma?

–Det är att ha en bra assistent eller hushållsmaskin så att man kan knåda degen tillräckligt länge! Det är mycket viktigt för jäsningen och porösiteten.

Har du något speciellt minne just när det gäller kanelbullar?

–Jag har väldigt många fina bullminnen, men ett starkt minne är från min tid som husmor i Svenska Kyrkan i London på 1980-talet eftersom kanelbullen för svenskar i förskingringenger så mycket hemkänsla och minnen från barndomen och hemlandet. Fast även engelsmännen är mycket förtjusta i våra svenska bullar!

Varför ska man fira kanelbullens dag?

–Kanelbullens dag handlar om omtänksamhet, förstärkta minnen, att bjuda andra, hemkänsla och generositet. Kanelbullen är en riktig kulturbärare.

Har du någon Gotlandsanknytning eller något speciellt minne av Gotland?

–Jag har upplevt vackra Gotland från cykelsadeln några gånger. En gång cyklade jag tillsammans med en väninna och kursare, från tiden då vi läste till hushållslärare i Uppsala, och hälsade då på en annan kursare som är urgotlänning från Vänge. Har sedan återvänt till Gotland några gånger tillsammans med min familj. Jag är oerhört förtjust i er magiska ö!

Fina kanelbullar Kanelbullar GLMS-fria

ca 40 st. Det här härliga bullreceptet har bagaren och läraren Robin Edberg gjort. Smöret tillsätter man degen i små bitar och i fyllningen har man, förutom socker och kanel också mandelmassa. Ströbrödet förhindrar att fyllningen flyter ut under gräddningen.

Ingredienser:

75 g jäst (för söta degar, 1 1/2 förp)

5 dl mjölk

1.8 – 2 liter vetemjöl

200 g smör (gärna osaltat)

2 dl strösocker

2 ägg

1 tsk salt

1 msk kardemumma (ev, stött)

Kanelfyllning:

100 g mandelmassa

100 g smör

1 1/4 dl strösocker

2 1/2 msk ströbröd

1 msk vatten

1 msk kanel, malen

Brödglans:

1 ägg

1 krm salt

1/2 tsk vatten

pärlsocker

Gör så här:

1. Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade.

2. Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Häll över mjölken (rumstempererad eller värmd till max fingervärme 37º) och rör om så att jästen löser sig.

3. Tillsätt det mesta av vetemjölet ca 1 ½ l, allt smör i bitar, socker, ägg och salt (och ev. kardemumma). Arbeta degen riktigt smidig i maskinen eller för hand. Tillsätt ev. ytterligare mjöl. När degen är smidig och fettet börjar krypa fram – då är degen färdig.

4. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 30 minuter.

5. Gör fyllningen under tiden: mixa eller vispa riven mandelmassa med smör, socker, ströbröd, vatten och kanel.

6. Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Bred på kanelfyllningen.

7. Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Pensla kanten med lite vatten så fäster den bättre. Skär i 2-3 cm bitar. Lägg glest på bakplåtspappersklädda plåtar.

8. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 20 – 30 minuter. Sätt ugnen på 250º.

9. Vispa samman ägg, salt och vatten. Pensla eller spraya de jästa bullarna med det. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 7 – 8 minuter.

Recept: Robin Edberg/Hembakningsrådet

ca 18 st. Härliga kanelbullar som passar för alla – utan gluten, laktos, mjölk och soja.

Ingredienser:

50 g jäst

1 1/2 dl fingervarmt vatten 37 °

1 ägg

1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

75 g margarin (mjölkfritt, mjukt)

500 g Semper fin mix

Fyllning:

100 g margarin (mjölkfritt, mjukt)

1/2 dl strösocker

2 tsk kanel

Garnering:

1/2 ägg (uppvispat)

pärlsocker

Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om så att jästen löser sig.

2. Tillsätt ägg, socker, salt, margarinet i klickar och det mesta av mjölmixen. Spara ca 1 1/2 dl till utbakningen. Bearbeta till en smidig deg.

3. Mjöla bakbordet med mjölmixen, ta upp degen och dela i två delar. Platta ut varje del med händerna till en avlång kaka.

4. Rör samman ingredienserna till fyllningen och bred på de båda delarna. Rulla luftigt ihop degen till två rullar. Dela varje rulle i 9 bitar. Lägg i pappersformar på plåt. Låt jäsa under plastfolie i ca 50 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Recept: Hembakningsrådet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!