LÄS OCKSÅ: Kanelbullen kan bli kanelwrap
Den 4 oktober är det Kanelbullens dag. Men hur lyckas man med baket? Vi tog och frågade Birgit Nilsson Bergström, projektledare för Hembakningsrådet, och som precis i dagarna kommit ut med den rykande färska boken ”Alla sorters matbröd-från bondbröd till bagels” (Semic förlag).
Vilka är dina bästa tips för att lyckas med bullbaket hemma?
–Starta med ett riktigt bra recept. Mina favoriter heter ”Fina kanelbullar” (se recept intill). Väg upp alla ingredienser före start och följ receptet, det vill säga använd rumstempererade ingredienser inklusive smöret! Hel, stött kardemumma i degen är helt underbart. Snåla med mjölet.
Vad har du för favorithjälpmedel i samband med baket, hemma?
–Det är att ha en bra assistent eller hushållsmaskin så att man kan knåda degen tillräckligt länge! Det är mycket viktigt för jäsningen och porösiteten.
Har du något speciellt minne just när det gäller kanelbullar?
–Jag har väldigt många fina bullminnen, men ett starkt minne är från min tid som husmor i Svenska Kyrkan i London på 1980-talet eftersom kanelbullen för svenskar i förskingringenger så mycket hemkänsla och minnen från barndomen och hemlandet. Fast även engelsmännen är mycket förtjusta i våra svenska bullar!
Varför ska man fira kanelbullens dag?
–Kanelbullens dag handlar om omtänksamhet, förstärkta minnen, att bjuda andra, hemkänsla och generositet. Kanelbullen är en riktig kulturbärare.
Har du någon Gotlandsanknytning eller något speciellt minne av Gotland?
–Jag har upplevt vackra Gotland från cykelsadeln några gånger. En gång cyklade jag tillsammans med en väninna och kursare, från tiden då vi läste till hushållslärare i Uppsala, och hälsade då på en annan kursare som är urgotlänning från Vänge. Har sedan återvänt till Gotland några gånger tillsammans med min familj. Jag är oerhört förtjust i er magiska ö!