Gotländska Youtubern Kaily Norells väg för att bli kvinna

Kaily Norell är tillbaka hemma i Visby. Med sin Youtube-kanal har hon uppmärksammats för att prata öppet om sin väg från ung man till ung kvinna.

Tacksam. Trots allt tänker Kaily Norell att hon har haft flyt i livet och ett starkt stöd av sina nära.

Tacksam. Trots allt tänker Kaily Norell att hon har haft flyt i livet och ett starkt stöd av sina nära.

Foto: Malin Stenström

REPORTAGE2017-03-11 10:00

Nu deltar hon som vloggare i turnéen Tubecon som gästade Visby i höstas, där fans får träffa populära Youtube-profiler. Hon nominerades till "Årets HBTQ-youtuber" vid 2017 års QX-gala.

Hur mår du just nu?

– Allt är kaos! Men på ett positivt sätt, säger hon.

Anledningen är att första steget i hennes könskorrigering har påbörjats.

– Jag har börjat ta hormoner så humöret svänger, jag blir trött och sover mycket. Men det känns bra, jag är på väg mot att bli mig själv.

Hormonomställningen har varit emotionellt betydelsefull för henne.

– Förutom östrogen får jag testosteronblockerande, vilket är skönt för då stoppas processen att utvecklas mer som man. Man blir aldrig helt klar, hormoner kommer jag att få äta hela livet. Men så länge man är nöjd inuti blir det yttre mindre viktigt, säger Kaily Norell.

Januari 2015 började Kaily Norell satsa på sin vlogg.

– När jag startade kanalen hade jag ett HBTQ-perspektiv och pratade om transsexualitet, nu vill jag mer visa att jag är en vanlig människa, säger hon.

Hennes videos fick snabbt uppmärksamhet, idag följer 74 000 personer kanalen. Varje enskilt videoklipp har 150 000 tittare.

– När jag började fanns det ingen annan som pratade om transfrågor, det tror jag har betytt mycket för många, säger hon.

Näthat är ett faktum i sociala medier, men Kaily Norell har ett avspänt förhållande till hatarna.

– Mina följare är som mina vänner, de tycker om mig om som jag är. Av de som är negativa tycker en del att jag är provocerande, men många verkar bara må dåligt i sig själva. Man kan alltid bemöta hat med kärlek!

Har du ångrat att du varit så öppen med din könsidentitetsprocess?

– Nej, jag är öppen med mina känslor och tycker att det är kul att andra kan se det från mitt håll. Det är många transsexuella som kontaktat mig för att berätta att de kommit ut efter att ha sett mina klipp, det känns så bra. Jag har en stöttande familj och bra vänner att gråta ut hos, och vet att det finns ett mål därute som jag kommer att nå, säger Kaily Norell.

Hennes identitetsresa tog fart i slutet av högstadiet.

– Först började jag experimentera och uttrycka mig med kläder, sedan som kvinna. I gymnasiet var jag öppen med hur jag kände så min bästa vän tog mig till ungdomsmottagningen för att träffa en psykolog. Jag sade direkt, "jag tror att jag är transsexuell".

Därifrån till påbörjad behandling på Karolinska Institutet i Stockholm har det tagit åtta månader.

– Det hade gått så lång tid att det bara kändes overkligt, när jag fick veta att jag skulle få börja behandling. Ändå har det gått fortare för mig än för många andra, på KI sade de att det var tydligt att jag hade bestämt mig, berättar Kaily Norell.

I Visby finns Kaily Norells pojkvän, som också bidragit till flytten hem.

– På Youtube har jag valt själv att finnas med .Där är jag så personlig ändå, att det är skönt att inte ha med honom där och få behålla något privat för sig själv.

Framtidsdrömmarna liknar många 21-åringars.

– Jag vill ut och resa, bo utomlands ett tag, men först vill jag känna att jag blivit mig själv. Visst har jag tänkt "varför föddes jag inte som jag vill?", men jag har haft väldigt mycket flyt i livet. Jag är glad att jag har gått igenom detta. Annars hade jag inte mött de vänner jag gjort, inte youtubat och inte blivit den jag är idag, säger Kaily Norell.

Vilket råd vill du ge den tonåring som inte mår bra med sig själv?

– Jag stressade med att leta förklaringar till att jag mådde dåligt – ta det försiktigt, du har hela livet på dig att hitta dig själv, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om