En färsk studie om de vuxna svenskarnas kondition har citerats i många medier de senaste dygnen. Den visar att syresupptagningsförmågan hos de vuxna i yrkeslivet har blivit tio procent sämre de senaste tjugo åren – trots allt vi vet om hur viktig motionen är. Numera har nästan hälften av de yrkesverksamma så dålig kondition att den klassas som hälsofarlig.
Lokala siffror saknas bland testresultaten, men det finns ingen anledning att tro att Gotland skulle sticka ut i positiv bemärkelse. Gällande exempelvis överviktligger ön snarare över rikssnittet.
Enligt Region Gotlands folkhälsostrateg Cora Juniwik är själva samhällsbyggandet fortsatt en del av problemet.
– Vi vill ha p-platsen nära, då får vi ingen promenad där och vi tar dessutom bilen oftare. Sedan har vi alla rulltrappor, hissar och automatiska dörrar, som självklart ska finnas, men som alla kanske inte behöver använda hela tiden, säger hon.
Andra områden är ett alltmer stillasittande arbetsliv, samt hjälpmedel på hemmaplan som inte bara är positiva.
– Vi behöver inte längre gå ut efter ved eller vatten, men vi behöver inte heller klippa gräs eller dammsuga, det finns robotar till det. Så även i hushållen tar vi bort mer av rörelsen, menar Cora Juniwik.
Gunnel Österberg jobbar med Sisu idrottsutbildarnas projekt ”Friskvård på Gotland”. Hon är övertygad om att problemen som lyfts fram i den nationella studien i högsta grad finns även på Gotland.
– Ja, absolut, ingen tvekan.
Hennes projekt syftar bland annat till att öka utskrivningen av "Far", det vill säga fysisk aktivitet på recept, något Gunnel Österberg ser som en del av lösningen här.
– Får man Far utskrivet blir det en bra kick och man slipper skriva ut så mycket mediciner i stället. Jag tror på den metoden, men det har varit trögt att få igång läkarna när det gäller att skriva ut Far. Andra yrkesgrupper har varit bättre på det, säger hon.
Annars tror hon på idrottsrörelsens nationella satsning kring idrottande hela livet.
– Vi måste få igång fler motionsgrupper generellt och det finns mycket kvar att göra där, säger Gunnel Österberg.
En annan dellösning kan ligga hos arbetsgivarna.
– Många arbetsplatser har friskbårdsbidrag men de utnyttjas ofta dåligt. Arbetsgivarna måste lobba mer för att friskvården är viktig.
Borde Sisu jobba mer mot arbetsgivarna?
– Det kan vi göra om vi får medel till det, svarar Gunnel Österberg.