Seglingsäventyret: Så har det gått för Evensen

Ett år har passerat sedan Per-Erling och Maria Evensen lämnade vardagen och Visby hamn, för att ge sig ut på sitt livs seglingsäventyr. "Överallt har vi njutit av vänliga invånare, extremt klart vatten, fantastisk snorkling bland koraller och färggranna fiskar."

25 augusti 2016 07:00

Efter 18 år som informations- och marknadschef på Destination Gotland valde Per-ErlingEvensen att lämna ön för att ge sig ut på sitt livs seglingsäventyr tillsammans med frun Maria och den röda Borghegen 49 i stål – Nerthus. Treårsplanen till havs gäller fortfarande och hittills har drygt ett år passerat.

– Vi startade i Visby den 18 juli 2015 tillsammans med våra vänner och delägare i Nerthus. Sedan dess har rutten gått via Långedrag och över Nordsjön ner till England och den starkt trafikerade Engelska kanalen, över Biscaya till norra Spanien, med täta stopp i Portugal in i Rabat i Marocko, ut till Kanarieöarna och Kap Verde, vidare över Atlanten till Surinam. Efter Surinam seglade vi norrut mot Västindien och Trinidad, vidare till Västindien och San Blasöarna utanför Panamakanalen. Via Panamakanalen tog vi oss sedan ut till Stilla havet, Galapagos och Nya Zeeland. Efter Pitcairn gick vi till Gambier som ligger söder om Tuamotus därmed kom vi in i den franska delen av Polynesien och Marquesas. Från Tahiti och hamnstaden Papeete snirklade vi oss genom Sällskapsöarna upp till Bora Bora som vi just nu lämnar, säger han.

Favoritplatsen hittills under den redan långa och händelserika resan är Tuamotus, ögruppen mellan Marquesas och Tahiti.

– Ögruppen består av atollöar och har inte hunnit bli så välbesökta ännu. En atoll vi besökte heter Reao där de inte haft besök av en segelbåt på sju år. Vi blev så fantastiskt väl mottagna och fick under några dygn goda vänner. Via dem lärde vi oss myckt om livet på en atoll mitt i det stora blå. Och på ön Raroia fick vi lära oss hur pärlodling fungerar och återigen blev vi fantastisk väl omhändertagna av invånarna där som inte var fler än 300, säger han.

Paret är inte ensamma på resan, utan besättningen byts ut allt eftersom under världsomseglingens gång.

– Vi varit allt från två till åtta i besättningen, i åldrarna 5 till 66 år. Vi har försökt få en så blandad besättning som möjligt. Just nu är vi fem ombord i spannet 19 till 66 år, säger han.

Nu fortsätter Nerthus västerut för att fram mot slutet av oktober eller början av november segla in till Auckland i Nya Zeeland.

– Rutten går via Cooköarna, Niue och Tongas – en spännande ö-värld – innan vi fortsätter till Fiji, där vi sedan viker söderut mot Nya Zeeland. Vår treårsplan gäller fortfarande. Framför oss, efter ett längre stopp i Nya Zeeland under orkansäsongen, ligger Solomonöarna, Nya Guinea och Indiska oceanen, innan vi når Sydafrika senhösten 2017.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa