– Vad kallt det är, säger åttaårige Albert Lifvendahl Erixon när han hoppar i det 19-gradiga vattnet.
Hade det inte varit sommarsimskola hade det nog varit tomt på badplatsen vid Sigvalde träsk, men kommande två veckor får två grupper med totalt 20 barn lära sig simma. Att det är 13 grader i luften, askgrå himmel och duggregn är inget hinder.
– Vi är här oavsett väder, konstaterar simläraren Mohamed Chwihne.
Han och kollegan Simon Livemo håller simskola för Svenska livräddningssällskapet i Sigvalde träsk och i inomhusbassängen på Korpen i Visby. Senare i sommar blir det även simskola i Tingstäde träsk och campingen i Ljugarn.
– I det bästa scenariot ska alla barn kunna simma minst fem meter bröstsim efter de här två veckorna, säger Simon Livemo.
– Nästan alla kommer att klara det, jag är hundra procent säker, fyller Mohamed Chwihne i.
Ungefär hälften av barnen som går i Livräddningssällskapets sommarsimskola är gotlänningar, och hälften är sommarboende. Totalt har drygt 140 barn, från sex år och uppåt, anmälts till någon av skolorna. Fokus är, förutom att lära sig simma, att barnen ska lära sig om livräddning. Tidigare i år lät Svenska simsällskapet göra en enkätundersökning där föräldrar fick uppskatta sina barns simkunnighet. Den visade att 56 procent av svenska barn i åldrarna 7-17 år klarar av att falla i vattnet och därefter simma 200 meter. En av syftena till varför sommarsimskolorna finns är just för att förebygga drunkningsolyckor.
– Då är det en bra metod att lära sig att simma, säger simläraren Martina Olofsson, som hållit i sommarsimskolan de senaste tolv åren för Svenska livräddningssällskapets lokalavdelning.
Som en del i livräddningsutbildningen ska barnen bland annat få testa att simma med flytväst i nästa vecka. Att ha simskolorna utomhus har också fördelar för badsäkerheten, menar Martina Olofsson.
– Man blir bättre rustad för drunkningsolyckor, de händer ju oftast utomhus. Men tiden för inlärning blir kortare eftersom man blir kall fortare.
I Sigvalde avslutas lektionen lite i förtid på grund av kylan. Efter vattenlekar, huvuddopp och flytövning får barnen komma upp ur vattnet, och badrockarna och handdukarna åker snabbt på. Albert Lifvendahl Erixon summerar lektionen:
–Jättekallt, men kul.