Alex Fridunger jobbar på Eskilstuna folkhögskola, med kursen Recycle design – och ger här en kortfattad instruktion:
– Det är oerhört lätt. Ta någon slags duk av naturligt växtfiber. Bivaxet suger nämligen in sig i fibrerna och fungerar sedan både vattenavstötande och lite antiseptiskt. Sedan behövs bakplåtspapper och ja, bivax då. En variant är att göra det i ugn, annars stryker du på med strykjärn. Du gör som med pärlplattor: Lägg något emellan och stryk på. Och det behövs inga stora mängder bivax, men det beror på hur grov duken är.
Anledningen att överväga en hemgjord bivaxduk är dubbel. Dels handlar det om att undvika engångsförpackningar – om man ser en liten duk som alternativ till gladpack, till exempel, för att packa in en smörgås i.
Det andra handlar om plasten. Vaxdukar var en gång i tiden gjorda av just vax, men består numera oftast av plastväv.
– Vi omger oss med många kemikalier. Och även om det mesta ska vara testat talas det en del om "cocktaileffekten": Vi vet inte hur allt det här tillsammans påverkar oss, säger Alex Fridunger.
Eskilstuna-gänget var en del av programmet på årets Skaparfestival, som hölls i Hemse på lördagen.
Arrangörer var som vanligt Gotlands folkhögskola, Studieförbundet Vuxenskolan och Röda Korset.
– Det är sjätte året, men samtidigt lite av en nystart med annat upplägg. Vi har fler föreläsare och det handlar mer om en hållbar vardag, för dem som vill försöka göra något för miljön, berättar projektledaren Erika Åberg.