Sedan ett år är gotlänningen Börje Shameti Lewin anställd av de svenska kommunernas utvecklingsbolag Inera AB. Där jobbar han som strateg med digitaliseringen av det svenska skolväsendet.
– Hehe, nej det är lite pretentiöst att påstå att det bara handlar om mig. Många människor är delaktiga i den processen men visst har jag en viktig roll. Det innebär att jag jobbar med standardisering. Det finns massor av skolsystem och skolplattformar men de kan inte ”prata” med varandra eller med myndigheterna, säger Börje.
Mer konkret betyder det att han arbetar tillsammans med ett flertal leverantörer, som DIGG, Skolverket, CSN, UHR, SCB och Standardiseringsinstitutet SIS, med att skapa en lösning där myndighetsrapporteringen kan ske automatiskt. Och som gör det enkelt att föra över information om en elev från en skola till en annan när eleven byter skola, helt automatiskt. Idag går det åt tidsödande administrativt manuellt arbete för lärare och annan personal för att lösa sådana uppgifter. I Börjes roll ingår även att lösa problem för nyanlända ungdomar som ska börja i den svenska skolan.
– Det pågår ett arbete för att underlätta för asylsökande, papperslösa och andra elever som inte har personnummer eller samordningsnummer. Dagens situation är rättsosäker där kommunerna tilldelar tillfälliga ID-nummer som inte är säkerställt unika och inte kända utanför huvudmannens domäner.
För många gotlänningar är Börje Lewin främst känd som tyngdlyftare med flera DM-titlar och framförallt som ordförande för CUF på Gotland och ledamot av CUF:s förbundsstyrelse. Han blev sedan ordförande för Centerns Högskoleförbund och satt även i Centerns partistyrelse på riksnivå. När Börje firade 60 år på Operakällaren i Stockholm förra året var flera av partitopparna på plats för att gratulera.
Innan han började på Inera arbetade han för Skolverket där han som IT-arkitekt var ansvarig för DNP (Digitala Nationella Prov) och federationsfrågor kring DNP, det vill säga inloggning och säker identifiering med mera.
Men idag gör du jobbet från Albanien?
– Ja, i dessa pandemitider men troligen även framöver så fungerar det utmärkt. Visst, det vore bättre med fysiska möten ibland, men videomötena blir bättre och bättre efterhand som tekniken utvecklas. Så jag kommer nog att fortsätta jobba från Albanien ett tag till. Min hustru Maria är född i Albanien och här har jag hittat ett nytt paradis, med bergen, havet, språket, människorna. Vi badar i havet varje dag även nu i november. Ja, mycket är fantastiskt i Albanien. Utvecklingen går snabbt åt rätt håll under premiärminister Edi Rama, men det finns en hel del kvar att göra innan landet är moget för EU.
Duger inte Gotland längre?
– Oj, Gotland är fantastiskt. Men det är Albanien också om man undviker de heta sommarmånaderna. På sommaren är det för varmt här i Albanien men underbart i Stockholm och på Gotland.
Börje har fortfarande en stark relation till Gotland. Hans mor Aina och hans syskon Inger och Håkan bor på ön, medan hans två söner bor på fastlandet.
– Jag administrerar även två av fiberföreningarna på ön, nämligen Stenkyrkafiber och Algar fiber, sammanslagningen för Alskog-Garda-Ardre-Ljugarn.