Sägenomspunna slaget återupplivades

På lördagen besegrades återigen de tappra gutarna av den danska armé som på order av Valdemar Atterdag erövrade ön år 1361. Arrangemanget lockade en generationsöverskridande publik.

Foto: Emelie Stenqvist

SLAGET VID RINGMUREN2019-08-10 18:31

Trots regnet var det över 2 000 personer på plats när slaget vid ringmuren återupplivades vid Östergravar i Visby. Det är fjärde gången som Battle of Wisby arrangerar det mytomspunna slaget som gjorde att Gotland tillhörde Danmark i flera hundra år framöver.

Arrangemanget utgjordes av galopperande hästar, pilar som ven genom luften, svärd som slungades och medeltidsfantaster som spelade slagets olika roller. Personerna som medverkade ska ha kommit från nära 20 olika länder.

– Sociala medier och olika nätverk på internet gör att det sprids till världens alla hörn. Det var 476 personer som anmälde sig till att vara med i slaget i år och ungefär 250 av dem var med i striden, säger Thomas Walch som är projektledare för Battle of Wisby.

Ett av kraven för att medverka i slaget var att ha autentiska medeltidskläder och utrustning.

– Det är för att målet är att återupplivandet av Battle of Visby ska kännas så nära dåtidens verklighet som möjligt, säger Tomas Walch.

Läkaren Linus Olander var på plats för att primärt ta hand om eventuella skador som kunde uppkomma.

– Det brukar vara lugnt men eftersom att hästar är med kan det tillkomma skador som är oberäknade. Jag är här för det primära men det känns bra att vi också har ett sjukhus bara 500 meter bort, säger han och nickar i riktning mot lasarettet.

Marcus Pettersson och Ylva Pettersson var två av åskådarna som kommit för att titta. De hade tagit sig till Östergravar hela vägen från Västkusten.

– Vi brukar komma till Gotland i samband med medeltidsveckan, vi släkt här så vi passar på att träffa dem också, säger Ylva Pettersson.

– Det ska bli häftigt att se det här, jag håller själv på med medeltidsfäktning på fritiden, säger Marcus Pettersson.

Två andra som var på plats i publiken var Katarina och Nala Harisson, fru och dotter till Battle of Wisbys konferencier Dick Harisson.

– Vi har varit med här varje år som Battle of Wisby gjorts och det här känns som att det är bästa året hittills. Vi var och såg slaget i Mästerby i förrgår och det var verkligen toppen, säger Katarina Harisson.

Lina Kirilova hittade en video på Youtube från medeltidsveckan och blev intresserad av att åka till Gotland. Tillsammans med Chaz Antser tog hon sig till Visby.

– Jag har gått på många andra typer av festivaler tidigare men ingen som har en historisk anknytning som den här. Det har varit superhäftigt, säger hon.

Chaz Antser berättar att de bott i härlägret vid Östergravar under veckan.

– Det har varit en grym gemenskap och stämning på lägret. Medeltidsveckan har absolut nått upp till mina förväntningar. Hittills tycker jag att Tornerspelen har varit bäst, men vem vet - det här kanske slår det, säger Chaz Antser före slaget började.

När klockan närmade sig 14.00 började området fyllas av en generationsöverskridande publik. Dick Harisson, professor i historia vid Lunds universitet, var konferencier för Battle of Wisby. Genom att berätta historien bakom slaget vid ringmuren vägledde han den trollbundna publiken fram till dagen då Valdemar Atterdag och hans armé tog sitt första steg på gotländsk mark.

Med regnet i släptåg intogs sedan Östergravar av gutniska bönder och den danska armén som sedan segrade. Slaget akompanjerades av publiken som buade, klappade och skrattade i takt med konferencierens repliker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!