Alldeles i närheten av Havdhems kyrka ligger Gotlands lantbruksmuseum. Museet håller till vid gården Spenarve och i gårdens ladugård visar museet stolt upp en stor samling av gamla lantbruks- och hushållsmaskiner. Dessutom finns det en skolsal, ett skomakeri och en klädsamling. Men utan traktens gubbdagis hade lantbruksmuseet inte kunnat drivas i den omfattning det görs idag. Förutom att underhålla och reparera gårdens maskiner läggs åtskilliga ideella timmar på att driva verksamheten sommartid.
Varje måndag eftermiddag träffas ett tjugotal män i en maskinhall någon kilometer från museet vid gården Rosarve i Havdhem.
– Egentligen är den sociala biten mycket mer betydelsefull än själva mekandet. Min fru säger att jag bor här, säger Stig Pettersson från Havdhem med ett skratt.
Det råder full aktivitet när jag gläntar på dörren till maskinhallen. Alldeles vid ingången står en gammal röd Volvo BM-traktor och till vänster om den en husvagn som ska göras om till en korvvagn.
Bert Larsson från När berättar att han brukar vara med på gubbdagiset varje måndag för att skruva lite.
– Själv har jag sex stycken traktorer hemma som jag försöker hålla igång. Man lär sig mycket av att skruva och så lär vi av varandra.
Tommy Arscans håller med. Har man några funderingar går det alltid att få svar på gubbdagiset.
– Jag har både en Volvo BM 350 och en Massey Ferguson 65 hemma på gården i Eksta. Det är mycket charmigare med en gammal traktor, det är så mycket nostalgi. De nya behöver man bara trycka på en knapp för att köra.
Han berättar att han brukar komma till gubbdagiset på måndagar så ofta som han har möjlighet.
– Det är en viktig träffpunkt, det viktigaste är att få komma hit och prata.
Hans Pettersson från Havdhem tar en paus från arbetet med att montera en blinkers på den röda BM-traktorn och berättar att han varit med på gubbdagiset i drygt tio år. Innan han kom till dagens måndagsträff vid Rosarve hade han tagit en tur med sin 70-åriga Volvo BM 10.
– Vi har varit i skogen idag, berättar han med glimten i ögat.
Stig Pettersson är lite bekymrad över besökssiffrorna på museet. Han tycker att de gör en betydelsefull insats när de lyfter fram det gotländska lantbrukets historia för eftervärlden, där flera av föremålen som han hade önskat att fler skulle få ta del av skänkts av frikostiga gotlänningar.
– Vi kanske måste göra lite mer reklam för oss, det finns ju till och med många gotlänningar som inte vet att vi finns.
Förutom att museet har öppet sommartid anordnas en rad evenemang under året som börjar med vårbruk med veterantraktorer vid Harry Larsson vid Lingvide i Havdhem i april. Ett av museets mest populära evenemang under året är traktorparaden med veterantraktorer som anordnas i juli. En kväll startas de stationära motorerna och sågverket och dessutom anordnas en populär mc – och mopedkväll där gårdsplanen fylls med både gamla och nyare tvåhjulingar. Säsongen avslutas med en tröskdag i september och veterantraktorplöjning med gamla trotjänare i oktober.
– Dessutom hade damerna en mycket populär utställning i somras som hette ”Mjukt och hårt” och som drog bra med folk, berättar Stig Pettersson.
När klockan börjar närma sig halv tre dukar Klas-Göran Karlsson fram kaffe och kakor. Den högljudda värmefläkten stängs av och gänget tränger kamratligt ihop sig runt kaffeborden.
– Man ska ha myssu i hand´n när man gar ti bords lärde min mamma mi, säger Bert Larsson och tar av sig kepsen innan han slår sig ner.
Gubbdagiset är en värdefull träffpunkt och det märks att de trivs med varandra. På ett av borden tänds ett ljus för att minnas två vänner som nyligen avlidit. Stig Pettersson är märkbart tagen när han berättar om de bortgångna vännerna Christer Mattson och Per-Ove Lorin. Gubbdagiset håller för övrigt till på Christer Mattssons gård.
– Det är väldigt, väldigt tråkigt att de gått bort, men då känns det extra fint att få träffas.