Här är korset som stals för 12 år sedan

"Begravd i sin blå nordstatsuniform". Överste Malmborg levde ett spännande liv.

Graven. När korset blev stulet lät kyrkogårdsförvaltningen göra en kopia.

Graven. När korset blev stulet lät kyrkogårdsförvaltningen göra en kopia.

Foto: Dennis Pettersson

STALS OCH DUMPADES2016-03-23 11:10

Det började med att Carin Thalberg hittade den undre delen av ett kors då hon var ute och gick med sin hund. Hon såg något som stack upp och förstod att det var något av historiskt värde och skickade genast ett mejl till länsstyrelsen.

"Jag hittade en gjutjärnsängel i schaktmassorna i närheten av Stora Törnekvior där de gör markarbeten för bygge. Jag gissar på senare delen av 1800-talet och att den en gång i tiden har smyckat en grav".

Carin Thalberg är antikvarie och arbetar vid Riksantikvarieämbetet (RAÄ), och hennes aningar om korset var helt korrekta.

LÄS MER: Gravkors tillbaka efter tolv år

Korset stals från Östra kyrkogården i april 2004, från Oscar Malmborgs grav. Polisanmälan upprättades men ärendet lades ned. När man på kyrkogårdsförvaltningen förstod att det troligen inte skulle återfinnas lät de göra en kopia från ett likadant kors i Lokrume. Själva formen är inte ovanlig, det finns till exempel ytterligare ett likadant kors i Fole. En del kallar det här för Fole-korset eftersom det kan ha tillverkats sådana kors i en mekanisk verkstad där.

– Men jag har sett det även på andra platser i Sverige så det var nog en vanlig form på den här tiden, säger Johan Arvidsson vid kyrkogårdsförvaltningen.

Graven är kulturminnesmärkt och det är kyrkogårdsförvaltningen som ansvarar för gravanordningen där Oscar Malmborg ligger.

Oscar Malmborg växte upp på Rågåkra gård i Kräklingbo. År 1846 emigrerade han till USA där han stred i det mexikansk-amerikanska kriget och blev mycket uppskattad.

""Han uppfattade omedelbart målet med varje rörelse fiende gjorde; han kunde råda mig snabbt och korrekt hur jag skulle använda mina män. Han var uppmärksam, noggrann, modig och oändligt värdefull för mig" skrev en överste Stuart om honom.

Malmborg blev senare utsedd till överste och han skrev också egna krigsmemoarer, med titeln "Tjensteförteckning". År 1874 återvände han till Gotland, då var han så gott som blind och han levde sina sista år i Visby. Han avled 1880, 60 år gammal (källa: Wikipedia).

– Han lär vara begravd i sin blå nordstatsuniform, säger Johan Arvidsson.

Resten av korset, den övre delen, hittades igår på samma ställe som Carin Thalberg hade gjort sitt fynd.

Vad de nu ska göra med delarna från det gamla korset vet Johan Arvidsson inte ännu.

– Vi får avvakta och se om vi ska byta ut det som är på graven eller hur vi ska göra. Tillsvidare är det magasinerat i källaren vid östra gravkapellet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om