Varje år monteras läktare vid Strandgärdet i Visby och andra orter på ön, som sedan fylls av hästar och utklädda människor som tillsammans utgör tornerspelen. Riddarsällskapet Torneamentum är äldst i sitt slag i Sverige och har sitt ursprung i Medeltidsveckan på Gotland.
– De första åren satt publiken i backen medan tornerspelen tog plats här i gravarna, säger riddaren Fredrik Strange och pekar bakom sig. Det är klart att det hade sin charm, men det är bättre med ordentliga läktare så att alla kan se.
Människorna och hästarna bakom underhållningen tränar en gång i veckan året om. På somrarna hålls tornerspelen inför publik en till två gånger i veckan, men på Medeltidsveckan är det varje dag som gäller. Trots ett tidskrävande arbete har många riddare och väpnare varit med i många år.
– Förberedelserna tar mycket tid och hela somrarna går åt till det här vilket såklart är krävande, men det är värt det. Vi som gör det här är som en stor familj och vi har väldigt kul tillsammans, säger Fredrik Strange.
De återkommande uppvisningarna gör att rollen som riddare också innebär ett visst kändisskap.
– Det händer att man blir igenkänd vilket såklart är superkul. På Mallorcas flygplats var det en gång ett barn som sa "pappa, pappa, där är en riddare!", berättar han.
Både män och kvinnor agerar väpnare på tornerspelen, men det är bara "sorkar" som har möjlighet att bli riddare i Riddarsällskapet Torneamentum. Enligt Strange finns i nuläget inga planer på att förändra det.
– Svärden och lansarna som hanteras är för tunga. "Vissa saker är som det är", säger han.
Trots det har det funnits en dröm om att bli riddare hos Jonna Hoas som varit väpnare i femton år.
– När jag var yngre och hade egen häst var det absolut något jag ville, men nu är jag väldigt nöjd och är trygg på marken med min roll som väpnare. Kontakten med publiken och alla bus man kan hitta på gör att ingen gång blir den andra lik. Det är vad som gör det roligt att göra det här varje år, säger hon.
Anton Möllerfors har följt tornerspelen varje sommar sedan han var liten, och är idag den senaste medlemmen i Riddarsällskapet.
– Det är häftigt att se vart tiden tar en. Nu är jag väpnare vilket är jättekul, men jag ser fram emot dagen då jag blir riddare, säger han.
FOTNOT
Riddarsällskapet Torneamentums talesperson Lennart Borg vill förtydliga att kvinnor kan bli riddare i föreningen. Han menar att påståendena i torsdagens artikel om att endast män hade möjlighet att bli riddare inte stämmer.
– Så står det inte i våra stadgar och det strider både mot våra och mot Medeltidsveckans värdegrund, säger Lennart Borg.
Ingen kvinna har varit riddare vid Riddarsällskapet Torneamentum under tiden som han varit talesperson, men tidigare har det funnits, uppger han. Han menar att det är av andra anledningar än att lansarna är för tunga, som det citerades i torsdagens artikel, som få kvinnor väljer att bli riddare.
– Det är en otroligt nischad gren vi håller på med vilket gör att många väljer annat, säger talespersonen.