Under lördagens marknad i Klintehamn fick gotlänningar chansen att lämna in sina äpplen för att få tillbaka dem i form av must när Halfvede Musteri ifrån Dalhem var på plats med deras mobila musteri.
– Det här är Sveriges största mobila musteri. Det är väldigt roligt att ha det på lilla Gotland. Vi dök upp här vid åttatiden i morse och då stod det redan folk och väntade. Det var lite lustigt för då allt började mustas vid tio. Många var kanske otåliga då det annars är två och en halv veckas väntetid för att få sina äpplen pressade i Dalhem, säger ägaren Peter Brennwald.
Mustandet har, enligt honom, exploderat i hela Sverige mycket på grund av en ökande miljömedvetenhet och rekordvarm sommar.
– Folk vill ha det naturliga utan konstigheter. Det har också varit ett riktigt rekordår för äppelodlingen på grund av värmen. En jätteskillnad från i fjol som var ett riktigt skitår med minus 6 till 8 tre dagar i rad under blomningen där allt frös. Våra tolv träd hemma gav ungefär 20 äpplen totalt. I år har vi haft ungefär 300 kilo på varje träd.
Alla äpplen som pressas kommer direkt ifrån kunderna själva.
– Grundprincipen är att du kommer hit med dina äpplen och du får din egen must tillbaka. Sedan köper vi loss den frukt som blir över.
När verksamheten inte är ute med sitt mobila musteri, mustas det för fullt hemma i Dalhem. En verksamhet det finns planer på att expandera.
– Under säsong har vi sju anställda, resten av året är det bara jag. Vi ökar dock så pass mycket att det kommer behövas anställas ytterligare.
Kring företagets framtid finns det många bollar i rullning, bland annat en fortsatt produktion av äppelcidervinäger.
– Det finns även lite planer kring att tillhandahålla restprodukterna av frukten. Någonting som idag går till biogas men som vi gärna vill ska sluta i någons mage. Mer än så vill jag inte gå in på.
Gösta Hult och Ludvig Dubrehed var två av många som tagit sig till Klintehamn för att få sina egen must.
– Jag fick egentligen tid i Dalhem i oktober, men då skulle äpplena hunnit ruttna, så vi chansade med att komma hit. Vi har med oss ungefär 100 kilo, säger Gösta Hult.
Enligt honom är det bästa med musten att man själv vet vilka råvaror som finns i den och att man tar till vara på någonting som annars bara skulle slängas.
– Det är ett elände att få bort allting själv, det är ofantliga mängder man får. Då är det bra att det går någonstans.