De dyrkar gudinnans kraft

Redan som barn visste Tove Aradala Barbrosdotter Buhe-Stam att hon skulle skapa ett tempel i framtiden. I dag sprider hon tron på den oändliga gudinnan från Gotland och ut i världen.

Adepten Josefine Arctaedius och högprästinnan Tove Aradala Barbrosdotter Buhe-Stam genomför Josefines initiering vid templet i Klintehamn.

Adepten Josefine Arctaedius och högprästinnan Tove Aradala Barbrosdotter Buhe-Stam genomför Josefines initiering vid templet i Klintehamn.

Foto: Emelie Stenqvist

TRO2019-08-18 19:30

Högprästinnan Tove Aradala Barbrosdotter Buhe-Stam slår rytmiskt på sin trumma medan hon går i en cirkel enligt vädersträcken. Efter henne följer adepten Josefine Arctaedius med säkra steg. Hon har precis avslutat sin första termin på prästinnekursen och därför ska hon nu initieras.

– Det känns fantastiskt. Jag vill vidare och lära mig mer. Jag vet inte vad som väntar men jag vet att jag är på rätt väg, säger hon lugnt.

Det trossamfund som de tillhör heter Den oändliga gudinnans tempel. Samfundet bildades år 2012 på Gotland av Tove och ytterligare tre kvinnor. Sedan dess har tron på gudinnan spridit sig över hela världen och i Sverige finns det i dag 82 medlemmar. Många av dem har kommit till huvudtemplet i Klintehamn för att utbilda sig hos högprästinnan Tove. För hennes del har livsåskådningen varit närvarande ända sedan barnsben.

– På mammas sida har alla varit visa kvinnor men jag har aldrig blivit tvingad in i detta. När jag var tre år såg jag ett gammalt tempel i mina drömmar. Det templet har jag velat återskapa, berättar hon.

När Tove flyttade till Gotland lärde hon känna andra kvinnor med samma syn på livet. Tillsammans började de forska och de fördjupade sig bland annat i Atlantis och vanatron. Med grunden i den fakta de fick fram kring den gamla atlantiska gudinnereligionen satte de sedan samman sin trosuppfattning med stadgar, ceremonier och ritualer. Det centrala i deras tro är gudinnans kraft och det feminina.

– Jag ville ha en kvinnlig och snällare religion. En som lyfter upp oss. De andra religionerna kan vara så krigiska och hårda. Men vi ska fortfarande vara vän med andra religioner. I början hade kvinnorna en större roll även i de stora världsreligionerna, säger hon och poängterar att hon inte är feminist men för jämlikhet.

Josefine Arctaedius hade inte en lika självklar väg in i gudinnetron. Hon växte upp i en kristen familj i norra Sverige, dock tyckte hon aldrig att kristendomen var given.

– Jag kände att jag undrade vart jag hörde hemma, säger hon.

Den frågan fortsatte att gnaga inom henne och i vuxen ålder började hon att utforska olika synsätt på religion och livet. Då kom kom hon i kontakt med Tove.

– När jag träffade Tove kändes allt självklart. Den här tron har gett mig något annat och jag känner mig hel på ett sätt som jag inte har gjort förut. Jag har fått självkärlek. Här får du be om hjälp och vara sårbar och det betydde mycket för mig som högpresterande kvinna i ett mansdominerat samhälle.

Däremot var det inte alla i Josefines närhet som förstod hennes beslut att gå in i religionen.

– Det var svårt för dem att greppa vad jag pratade om. Många kanske ser det som hippieflum. Men jag är mig själv och jag bryr mig inte om vad andra tycker.

Även Tove har upplevt skepsis gentemot templet och tron.

– Jag tror det har med rädsla att göra. Att detta är något som inte tillhör vardagen.

Tron på den oändliga gudinnan utgår ifrån att det finns en gudinna som födde en gud och att de tillsammans styr universum. Utöver dem finns det även ytterligare gudinnor omkring oss. Människorna i sin tur är själar som har kommit till jorden från andra planeter. Själarna lever flera liv för att lära sig olika saker och utvecklas. Andra väsentliga delar av tron är naturen "moder jord", årshjulet och astronomi. Samt tacksamheten.

– Jag tackar moder jord varje dag och när jag ska äta tackar jag djuren och växterna, säger Tove.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om