Unikt fågelfynd – första i Sverige någonsin

När Mats Engquist riktade kameran mot sädesärlan kunde han inte ana vad det var han funnit. "Kommer bara hända en gång i mitt liv."

13 september 2019 19:32

Den 24 november 2018 var Mats Engquist ute längs Ekstakusten tillsammans med en vän. I höjd med Sandhamn i Fröjel såg de en sädesärla sitta på den ilandflutna tången. Mats tog fram kameran, då han tänkte att det kunde bli en bra bild. Sädesärlor har oftast redan lämnat Sverige vid den tiden på året, men det är inte ovanligt att någon dröjer sig kvar.  Men den här gången visade det sig vara något oerhört ovanligt.

– Jag tyckte det var något som var skumt med den, men kunde inte sätta fingret på vad. Jag hade ingen bok med mig som kunde visa mer än de vanliga sädesärlorna. Den var lite gul på huvudet så jag trodde det var en ungfågel, säger Mats Engquist.

Men när Mats kom hem till datorn och tittade igenom bilderna såg han att det var något som inte stämde.

–  Den hade ett mörkt streck genom ögat, och det har inte våra sädesärlor. Så jag la upp bilden i en grupp på Facebook som heter Artbestämning av fåglar och det tog fem minuter, sen rasslade det till i tråden.

Fågeln som Mats fotograferat, som snabbt engagerade många ornitologer på Facebook, visade sig vara en underart av sädesärla som aldrig tidigare påträffats i Sverige. En Motacilla alba ocularis, som vanligen häckar i östra Sibirien och Mongoliet.

– Det var första fyndet i Sverige, och andra fyndet i Västeuropa någonsin, säger Mats Engqvist.

Efter intresset på Facebook återstod att få fyndet godkänt i Artdatabanken innan det blev officiellt.

– Raritetskommitén, RK, har tittat på bilder, haft möten och bedömt. Kanske de till och med tagit hjälp från utlandet hos någon som har mer erfarenhet av den.

I förra veckan blev fyndet till slut godkänt, och bilderna dök upp på Artdatabanken. 

– Det känns rätt häftigt, det är en sån grej att det kommer bara hända en gång i mitt liv, det kommer aldrig hända igen att jag upptäcker en fågel för första gången i Sverige, och andra i Västeuropa. Det är mycket mycket ovanligt, säger Mats Engquist.

Man kan undra hur en fågel som vanligen hör hemma på andra sidan jordklotet kan dyka upp på Gotland. 

– Vi hade en hel del östliga vindar under förra hösten, så antagligen har den kommit med dem till Gotland istället för att gå till Filippinerna för övervintring som den brukar.

Fågeln har inget svenskt namn, men på engelska heter den "East Siberian Wagtail" vilket fritt översatt skulle bli Östsibirisk sädesärla.

Så jobbar vi med nyheter
David Skoog