Bilder med segerrusiga amerikanska soldater i Berlin, fångar med tomma blickar från tyskarnas koncentrationsläger och brinnande byar i Karelen. Skickliga fotografer har fångat krigets fasor i ikoniska bilder.
När Julius Backman Jääskeläinen i Visby har gjort sitt vid datorn träder människor och händelser på bilderna fram ur historien på ett nytt sätt. Det svartvita filtret mellan nutid och dåtid är borta och vi kan se den tyske soldatens klarblåa blick under SS-hjälmen och de infekterade såren på den magra lägerfångens ben.
Julius, som både är intresserad av historia och av att teckna, har i fotokolorering hittat en hobby som förenar hans intressen.
– Nu var det väldigt länge sedan jag använde mina ritpennor. Jag började med kolorering för två år sedan och jag vill inte tänka på hur mycket tid jag lägger på det här sedan dess. Tiden flyger iväg när jag arbetar.
Julius har främst jobbat med bilder från andra världskriget.
– Det är ett är väldigt vanligt tema för kolorering, säger han.
Dels beror det på dramatiken, dels är det en punkt i historien när fototekniken var väl utvecklad, samtidigt som de flesta fotografer dokumenterade kriget i svartvitt. Julius Backman Jääskeläinen har dessutom finska rötter och därför är han särskilt intresserad av kriget i Finland.
På senare tid har Julius också arbetat med gamla gotländska bilder, vilket innebär att ett urval av exempelvis Mathias "Masse" Klintbergs bilder numera finns i färg.
Den kolorering som Julius arbetar med har inte mycket gemensamt med den gamla tidens kolorering, som gjordes för hand. Han arbetar med digitala verktyg som fångar in detaljer och gör att färgen på exempelvis en uniformsbyxa kan skifta med skuggor och ljus.
Arbetet börjar alltid med att Julius "rengör" bilden från skador och missfärgningar, sedan börjar han arbeta med människan.
Att detaljstudera en människa från arkivet är att närma sig både människan och historien.
– Vigselringar är intressanta detaljer, särskilt på krigsbilder. Man vet ju inte om de klarade sig och fick komma hem till sina familjer igen, säger Julius.
Han känner en konstnärlig frihet, men vill att det som kan vara korrekt ska vara det. I chattforum på nätet kan han få del av andras kunskaper, men varje kolorering också är förenad med mycket egna efterforskningar så att det blir rätt färg på både uniformer och damkläder. Julius kan utgå från året då bilden är tagen och tittar på gamla annonser för att se vilka färger som var aktuella på damkläder det året.
– Ibland kan jag sitta en hel dag och kolla i digitala arkiv på nätet, berättar Julius.
Julius arbete med kolorering har väckt uppmärksamhet. Han kontaktades av en brittisk journalist som hade sett hans bilder och efter det publicerades artiklar i både The Daily Mail och The Sun. Sedan kontaktades han av den ryska nyhetskanalen RT.
Julius har också fått professionella uppdrag, bland annat åt ett norskt filmbolag som gör en dokumentär om frontkämpar från andra världskriget.
– Det är väldigt kul att kunna tjäna pengar på en hobby, säger Julius Backman Jääskeläinen.
Under de närmaste månaderna praktiserar Julius på Arkivcentrum i Visby. Här planeras också en utställning med några av hans bilder. Men så mycket mer än en fängslande hobby tror han inte att koloreringen kommer att bli, för Julius drömmer om att söka sig ännu längre tillbaka i tiden. Framtidsplanen är att bli arkeolog.