Lasse Petterssons intresse för odling tog fart med några fröer och med lockelsen av att odla sin egen föda.
– Jag grävde upp en jordbit och stoppade ett frö i jorden. Även misslyckandena blir lärdomar och det finns ingenting mer trösterikt än odling, för man får alltid en ny chans, säger han.
I 20 år har han arbetat som trädgårdsmästare i Botaniska trädgården i Visby. Den sista februari gick han i pension. Avtackningen arrangerades i orangeriet med öppet hus, kaffe och tårta. Både nuvarande och gamla arbetskamrater tittade förbi.
– Jag har precis fyllt 65 och det kändes naturligt att sätta punkt efter 20 år. Det kändes viktigt att göra det medan det fortfarande känns kul, och jag har verkligen tyckt att mitt arbete varit roligt. Det är ett privilegium att få jobba i en sådan unik miljö, säger han.
Under åren medan Lasse Pettersson har påtat omkring i trädgården har han fått en inblick i vissa besökares liv. Trädgården är en självklar träffpunkt, och en hel del väljer att stämma träff där inför en dejt.
– Det har varit många pusskalas i lusthuset som jag fått en skymt av. Kärleksmötena i trädgården är de roligaste, jag kan inte tänka mig en bättre plats att mötas på. Men däremot har jag själv aldrig stämt träff med någon här, säger han och skrattar.
Det är mest högtidsstunderna som Lasse Pettersson har lagt på minnet.
– När Örtagården invigdes 2003 hade jag skrivit en egen fanfar till dess ära, som byggde på folkvisan ”Uti vår hage”. Det var festligt.
Just Örtagården är något av det Lasse Pettersson är mest stolt över.
– Min kollega Ann-Christin Hallin och jag har både skapat, gestaltat och skött den. Vi kan varenda liten växt och vet var varenda sten ska ligga. Allt är minutiöst planerat, berättar han.
Men det han är allra mest stolt över är att ha varit med och byggt upp en stark arbetsgemenskap.
– Kollegorna är som min andra familj, och det är någonting jag kommer att bära med mig resten av livet.
Allt har inte varit lätt under åren. En stor, återkommande utmaning är ekonomin. Regionen har vid flera tillfällen flaggat för att dra in verksamhetens driftsbidrag.
– Nu vet vi att vi får pengar både i år och nästa år, vilket känns skönt. Det har varit svårt att långtidsplanera men till slut så struntar man i det och bara kör på ändå. Annars skulle man inte stå ut, säger Lasse Pettersson.
Att det skulle bli brist på saker att göra i pensionärslivet är ingen risk. Med en egen trädgård på mellan 7 000 och 8 000 kvadratmeter, diverse odlingar och ett pågående växthusbygge blir dagarna fort uppbokade.
– Det ska bli en glädje att få följa årstiderna på hemmaplan med. Sedan har jag mitt musikintresse, och nu kommer jag ha tid att öva på min blockflöjt. Jag ska också ta mig tid att läsa böcker om trädgård och kulturlandskap, berättar han.
Lasse Pettersson tror på en ljus framtid för trädgården. Det står klart vem hans efterträdare blir, men namnet vill han inte avslöja.
– Alla som är engagerade i trädgården förstår hur viktig del av Visby den är, så jag är inte orolig.
Kommer du att kunna släppa taget om botan?
– Så småningom kommer jag förhoppningsvis att göra det, säger han.
– Första säsongen har jag lovat att vara behjälplig, jag kommer att komma hit och jobba någon timme hit och dit. Det pågår flera utvecklingsprojekt som är svåra att bara släppa.
Att sluta besöka trädgården helt, finns inte på kartan.
– Jag kommer att vistas här på ett mycket mer avspänt sätt, bara flanera omkring, säger han och ler.