Lamningen en chansatt hitta nya vänner

År av intensivt plugg, tentaångest och dålig ekonomi ligger framför Campus Gotlands nya studenter. Men innan den dystra verkligheten slår till ska dock det väsentliga klaras av – nollningen, eller lamningen som den kallas på Gotland.

Foto:

Visby2018-09-07 10:00

Nollningen kan handla om mycket – att få nyinflyttade att hitta i stan, tipsa om bästa fritidsaktiviteterna och var den bästa natt-kebaben serveras – men det främsta syftet är att skaffa nya kompisar.

Den som för en vecka sedan tog sitt flyttlass och drog till Visby med en liten klump i magen eftersom de inte kände en levande själ på ön, behövde inte ha den känslan särskilt länge. Väl på plats handlade det troligtvis bara om timmar innan nya vänskaper uppstod. Och kanske är det just det som gör nollningen så speciell. Alla är på jakt efter samma sak; nya kompisar.

Tio dagar i sträck är det nästintill fullspäckat schema för alla "nollor", men eftersom detta är Gotland så kallas de istället för lammen och the grand finale blir gasquen på Wisby strand 21 september.

När lammen ska lära sig äkta studentliv kan det stundtals bli blött, av vatten alltså, sena dansnätter och galenskaper. Som vanlig gotlänning ska du inte bli förvånad om en okänd person i färgglad tröja kommer fram till dig på stan och friar - eller om du oväntat ser någon bli slängd i Almedalsdammen. (Det var frivilligt och ingen student kom till skada, men det rekommenderas inte till på grund av bakterier).

För omgivningen kan detta beteende te sig märkligt, men det händer att entusiasmen smittar av sig även på icke-studenter. Häromdagen fick studenterna i uppgift att hitta en massa saker i Visby och ta med sig dessa till kårhuset. Den lite svårare delen av uppdraget bestod i att fixa fram en bil.

– Då var det några som fick med sig en taxi. Chauffören kom hit glad och sa "äsch, den körningen bjuder jag på", berättar Matilda Dreijer, som är studiesocial ordförande på studentkåren Rindi.

– Det är fantastisk stämning i år. Det var det redan första dagen, säger Matilda Dreijer.

Allt tyder på att årets lamning kan slå deltagarrekord. Arrangörerna är lite osäkra på om det långt bak i historien kan ha funnits något år med fler deltagare, men i år har trycket varit stort.

– Det är riktigt kul, då blir man mer motiverad, säger Anton Jansson, som är årets lamningsgeneral.

Den kanske viktigaste uppgiften ligger dock på herdarna, gotländsk översättning för fadder. De är cirka 50 stycken och deras uppgift är att välkomna sin lammskock på bästa sätt.

– Jag var herde förra året och då blev jag riktigt taggad och sugen på att göra det här, säger Anton Jansson, som nu ägnar långa dagar och sena nätter för att rodda med allt.

Både han och Matilda Dreijer beskriver en mycket stark gemenskap bland studenterna, och eftersom Campus Gotland är litet jämfört med andra universitetet, så umgås man också över programgränserna. Att många träffar vänner för livet, råder det ingen tvekan om.

– Min gudfar träffade min pappa på KTH:s inspark. När jag tänker på att det kan vara såna vänner som lär känna varandra nu, så får jag lite goosebumps, säger Matilda Dreijer.

Det går inte att prata om nollning, som delvis fått en dålig klang, utan att prata om festerna och alkoholen. Och det blir en hel del drickande för många.

– Men vi har nolltolerans mot hets, säger Matilda Dreijer skarpt.

Några av de gemensamma aktiviteterna innefattar vin, men det är högst frivilligt, förklarar Anton Jansson.

– Vinet är utblandat med vatten, men det finns alltid saft och vatten att välja på.

– Det blir roligare om vi anpassar oss efter dem som inte vill dricka. Och de som vill dricka får stå för den festen själva, fyller Matilda Dreijer i.

Ingen student kommer att gå sysslolös på fritiden, det finns mängder av både spontana och planerade saker att hitta på: Onsdagsmiddagar på Rindi, Halloweenfest, klädbytardagar, nätverksveckor med företag, LAN-helger, improvisationsteater och i stort sett varje dag anordnas idrottsaktiviteter på kåren för en mycket liten peng. Men även om Campus Gotland sedan ett par år tillbaka är en del av Uppsala universitet så kan studentlivet inte riktigt mäta sig med deras.

– Det är så många nationer och vissa har hållit på i nästan 300 år, så vi kan inte matcha. Men vi försöker så gott vi kan, säger Matilda Dreijer.

– Studentlivet blir vad man gör det till. Vissa går i ide, medan andra är väldigt driftiga och drar igång egna tacokvällar på Mejerigatan.

Nollning Viktig dryckesfakta Festkalendern Handla billigt Studenthäng Brottsfakta

Sätt att få vänner

Nollning, inspark eller mottagning, är beteckningar för initieringsriter för nya studerande vid en skola. Syftet är att snabbt få de nyantagna studenterna att lära känna varandra och ge dem en positiv inledning på sina studier.

Detta är en lång tradition på universitet och högskolor, men har även spritt sig till gymnasier.

Här kör vi lamning

Ordet "nollning" kommer från att de som börjar en högskole-/universitetsutbildning har noll högskolepoäng.

Ordet nollning har fått en negativ klang på grund av urartade incidenter där nya studenter blivit kränkta eller utsatta för sådant som kan ses som misshandel.

På Campus Gotland har nollningen fått ett lokalt namn – lamning.

Brist på sunkhak

Visby är en av Sveriges krogtätaste städer. Vad som däremot saknas är en uppsjö av sunkhak med fatöl för 25 spänn. Studenten som vill röra sig utanför Rindi-baren får därför räkna med att betala fullpris. Men törsten går inte över bara för att CSN-kronorna börjar ta slut på kontot. Då kan det vara bra att vara strategisk.

Koll på procenten

Fast som öldrickande student är det också av vikt att ha koll på APK:n när du shoppar på Systemet. Det vill säga "alkohol per krona".

Högst APK just nu har "Special brew", en halvliter 10-procentig öl för 19 kronor. Därefter kommer "Pripps extra stark" och "sju komma tvåan".

Dessa varvas självklart med varannan vatten.

Om du vill dricka helt utan baksmälla, men känner att fruktsoda kanske blir lite trist rekommenderas det lokala alternativet "Easy Rider" från Wisby bryggeri.

Fest hela året

Det finns ingen anledning att deppa ihop bara för att lamningen går mot sitt slut. Här har du några festliga hållpunkter att se framemot under året:

Gasquen – finsittning på Wisby strand den 21 september. Främst för förstaårsstudenterna och deras faddrar, men övriga får också köpa biljett. Tillsammans med sponsorer delas det ut flera priser.

Vollanfesten – Mytomspunnen korridorsfest som årligen uppstår på Volontärgatans studentboende i början på höstterminen. Det är oklart vem eller vilka som anordnar, men partypickniken har numer blivit en tradition.

Halloween – Årligen återkommande fest då Rindi smyckas spöklikt och gästerna, som den amerikanska traditionen säger, klär ut sig.

Julsittning – En lite finare fest som vanligtvis hålls på Joda eller Wisby strand.

Våga vägra vinter – Mitt i kallaste februari kommer sommaren till Rindi. Gästerna uppmanas att klä sig som om de vore på Bahamas. Dresscode: Hawaiiskjorta, badkläder och sommarklänning.

Beer pong-turnering – Ett programöverskridande event som hålls av ekonomerna, oftast i april. Mycket hajpad tillställning som ger tydliga college-vibbar.

Vårbal – Just vad det låter som, en bal med finklädsel.

Absolut Gotland – Runt 1 000 fastlandsstudenter gästar Visby för en vårhelg av fest. Anordnas tillsammans med kåren på Gotland och uppskattas av många Gotlandsstudenter.

Utöver det dyker det upp större och mindre fester och sittningar hela tiden.

Shoppa billigt

Second hand är bra på så många sätt: Billigt, miljövänligt och chans till unika fynd. I Visby finns flera butiker, de största är Röda Korset Kupan, Gåvan, 4home, 9 liv Katthemmets loppis och Återanvändarna.

Ett hett tips är också att gå med i den uppsjö av Facebook-grupper där det dagligen säljs och köps mängder av varor.

Låna och gå ihop

Den största heter "Gotlands marknad".

Här kommer några klassiska spartips: Köp en termos och ta med dig kaffe. Många bäckar små, du vet.

Handla mat efter säsong. Laga middagar tillsammans med kompisgänget istället för att gå ut och äta.

Folkbokför dig på Gotland, då får du rabatt på färjeresorna hem.

Låna kurslitteratur av äldre studenter eller på biblioteket. Annars, köp begagnat.

Kolla alltid med kompisar om ni kan låna saker och kläder av varandra.

Dela Netflix- och Spotifyabonemang. Uppgradera så kan ni lyssna och titta på flera enheter och dela på månadskostnaden.

P.S Glöm inte att kolla vilka rabatter som kåren har förhandlat, listan finns på Rindis hemsida. Utöver de nationella studentrabatterna finns flera gotländska företag där du kan komma undan lite billigare.

Bästa utehänget

Utöver den självklara samlingsplatsen – Kårhuset Rindi – så finns det några ställen i stan där studenter trivs extra mycket.

G:a Masters

Restaurang och bar som marknadsför sig under parollen "Som hemma fast bättre". Stor fördel är att är öppet typ jämt till 02 alla dagar.

Surfers

Mycket populär restaurang där studenter gärna bränner CSN-bidraget på kryddstark sichuan-mat. Sena kvällar har de ofta olika dj:s som kan spela alltifrån hip hop till deep house. Spontandans kan uppstå.

Munken

Nattklubb där det finns dansgolv för alla – vinylbar, schlagerbar och stort dansgolv med blandad musik. Gäster i alla åldrar. Har öppet till 03 på helgerna, vilket för övrigt är den senaste stängningstiden som är tillåten i Visby. Heter egentligen Munkkällaren, men det är det ingen som säger.

Borgen

Lockar studenter eftersom de erbjuder ett klassiskt kvällsnöje – öl och biljard.

Håll koll på hojen

Som student är du i allra högsta grad i farozonen för att utsättas för ett av Gotlands vanligaste brott – cykelstöld.

Polisens statistik visar att den högsta stöldrisken finns på dessa platser:

Östercentrum – här begås 90 procent av alla cykelstölder.

Visby innerstad

Gråbo

Källa: Polisen, siffrorna är från 2015

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!