Vibrerande former av ull och lin i Sundre

14 juni 2008 04:00
Gotland betyder oerhört mycket för mitt konstnärskap.
Det säger Rigmor Grönjord, som i dag lördag, har vernissage på Körsbärsgården i Sundre.
Bildvävar i gobelängteknik, med inspiration från Elinghems ödekyrka, samsas med målningar i blandteknik. I akvarell och akryl utforskar hon amforans former, och med kol i frottageteknik får drivved en textil karaktär.
- Mitt uttryck har med åren blivit mer abstrakt, på 80-talet fanns det mer landskap i bilderna också, beskriver Rigmor Grönjord.
De stora vävarna har en arkitektonisk stramhet. Färgspelet ger djupverkan, och vävens material och glesa inslag ger skapelserna lyster och luftighet.

Materialen är lin och ull som hon färgat själv. Vävnaderna hänger en bit ut från väggarna. Det ger ytterligare rörelse och lätthet till de ganska strama formerna.
Klangen i färgerna skänker ett harmoniskt intryck. Vissa är kalla, andra varma. I en bild vibrerar olika nyanser av svart vid varandra. Men vägen dit är mödosam.
Utifrån skisser färgas garnet. Medan bilden byggs upp rullas den på vävstolen. Konstnären har ingen överblick över sitt verk utan måste lita till sin förberedande planering. Med händerna läggs tråd till tråd, det kan ta ett halvår i vävstolen.

Upprinnelsen till vävnaderna på Körsbärsgården var ett vykort från Elinghem från början av 1900-talet.
- Men det stämde inte när jag kom till platsen, då hade landskapet tagit över, förklarar Rigmor Grönjord, som extraherat ruinens former till sitt personliga språk.
Sedan 1966 har konstnärsparet Rigmor och Rune Grönjord tillbringat tid på sin gård i Fide. Men det är första gången hon ställer ut på Körsbärsgården, som under decennier varit samlingsplats för många kreativa personer på Sudret.
Meritlistan efter konstnärliga utbildningar under 1960-talet är diger. Många utställningar har varvats med offentliga uppdrag.
Hennes bildvävar finns representerade på Nationalmuseum. Moderna museet har teckningar och Gotlands Konstmuseum målningar i sina samlingar.
Den före detta chefen för sistnämnda museum, Jan Brunius, har bidragit med text till en ny bok där Rigmor Grönjords konstnärskap sammanfattas. Båda finns på plats under vernissagen i eftermiddag för att även presentera boken.
Utställningen pågår till den 26 juni.
Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa