Författardebut - en vecka efter pension

Hon är känd som hela Gotlands okrönta barnkultur-drottning. Men sedan pensioneringen för bara några veckor sedan har hon sadlat om - till författare.

16 oktober 2008 04:00
- Boken är färdig! Både för- och efterord och allting, säger Towan Obrador, 67 år, om sin debutroman "Och regnet föll..." som i dag, torsdag, skickas till förlaget.
Towan Obrador gick i pension från sin tjänst som barnkultursekreterare inom kommunen för en vecka sedan i samband med Visbydagen, då hon hyllades på gator och torg av såväl gamla som unga gotlänningar.
Men tro inte att hon legat på sofflocket sedan dess.

*
I dagarna har hon färdigställt sin första roman, en släkthistoria som fått titeln "Och regnet föll..." och som bygger på sanna fakta från hennes makes mångåriga släktforskning.
- Och regnet föll. Punk, punkt, punkt. Så heter den, den handlar mycket om regn, vatten, hav, förklarar hon.
Towan Obradors man Sten Daun har ägnat sig åt släktforsning i många år, och Towans intresse för släkten har växt fram genom åren. Till slut föddes idén om en bok baserad på de uppgifter som kom fram i forsningen.
Och nu är boken inte bara en idé, utan ren verklighet. Historien börjar på 1770-talet på Gotland, och slutar på 1840-talet.
- Huvudpersonen är Anna-Sofia Liljeström, en fantastisk kvinna. Hon drabbas av smittkoppor, som var vanligt på den tiden. Hon överlever och hamnar så småningom i Sankt Petersburg, där hon träffar sin blivande make, som är 20 år äldre än henne själv, berättar Towan Obrador entusiastiskt.

*
Den blivande maken är ursprungligen från Finland men sedan länge bosatt i Sankt Petersburg.
De två hamnar sedermera på Gotland, och där utspelas historien främst i Levide, Fole, Visby och slutligen Väte. Paret får tillsammans åtta barn.
- I dag finns faktiskt många ättlingar till Anna-Sofia Liljeström på Gotland, säger Towan Obrador.
Hon hoppas att "Och regnet föll..." kommer ut i vår, och redan nu är en uppföljare till under uppbyggnad.
- Den första boken är Anna-Sofias bok. Nästa bok ska handla om hennes senast födda dotter, det blir Fredrikas bok, berättar hon hemlighetsfullt.
- Men om det blir fler än två vet jag inte. Jag tror inte att jag vill komma fram till andra världskriget. Jag vill inte skriva om det, det var så mycket elände, säger barnkulturens drottning - numera författaren - Towan Obrador.
Så jobbar vi med nyheter
Christer NilssonText, 04; Bengan Zettergren Foto, 05;