Klart att lärarna demonstrerar

21 juni 2011 04:00

Signaturen "Löntagare med fem veckors semester" ondgör sig över lärarnas demonstrationer. Tyvärr har skribenten inte koll på vad som hänt i skolans värld de senaste 20 åren. Lärarna har också fem veckors semester numera, trots att ett helt sommarlov verkligen skulle behövas för att ladda om batterierna i en miljö som skolans.

Ja, min vän, en civilingenjör har sommarlov, jul- och påsklov. De flesta i alla fall. Oftast används ett system med flextid så att man kan arbeta mer under en period och sedan ta ledigt när man vill, om det går att pussla ihop verksamheten och schemat med kollegerna.

Vilka grupper tänker du på som aldrig kommer upp i 22 000 kronor i slutlön? Du jämför väl med grupper som har samma utbildningsnivå? Visst, det är välkänt att bibliotekarier och en del andra grupper har svårt att vinna på att utbilda sig, men tycker du att det är skäl nog att ge alla unga en dålig start på livet? Motiverade, välutbildade lärare handlar ju i slutändan om att vi vill få skolan att fungera bättre och ge våra unga en bra start i livet. Det är inte möjligt om läraryrket är oattraktivt.

Jag känner inte till ditt exempel med lönelyft för att vara på arbetsplatsen 40 timmar/vecka, så jag kan inte kommentera det. Men många arbetsgrupper har möjlighet att jobba hemifrån till viss del. Varför är det viktigt att läraren sitter i skolan för att rätta prov, till exempel?

Jag har valt bort läraryrket bland annat för att jag vill ha bättre lön, mer ledighet och mindre stress. Men jag tror att jag behövs bäst i skolan egentligen. Jag känner att jag har ett kall, men tycker inte att jag har råd.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa