Jaktkritikerna Gotland anser att länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på 50 skarvar som bor på en ö i Ajkesträsk är taget på felaktiga grunder.
Vissa människor anser att skarven är ett skadedjur och att skarvarna dödar allt växtliv där de häckar samt att de förstör för framför allt sportfiskarna, speciellt i detta fallet.
Nya rön visar dock att skarvar kan ha positiva effekter på miljön. Gundula Kolb på Botaniska institutionen på Stockholms universitet framhåller att de inte skadar sina häckningsplatser. Däremot förändrar de artsammansättningen.
Genom att de gör det bidrar de till den biologiska mångfalden när man överblickar en större helhet. När en skarvkoloni flyttar så blomstrar snart hela häckningsplatsen. Näringen i spillningen gör att den totala mängden växter blir större än den var innan skarvarna kom dit.
Vissa sportfiskare tycker att skarvarna äter massor med fisk vilket då påverkar deras egna möjligheter till fiske. Orsakssambanden är inte helt klara. Maria Boström på Fiskeriverket har undersökt skarvarnas matvanor. Hon anser att det är den totala tillgången på fisk som är viktig för skarvarna, inte specifika arter.
Skarvar äter det som finns och det är sällan de av sport-och yrkesfiskarna eftertraktade arterna. De bestånden är oftast redan hårt skattade av sport-och yrkesfiskarna själva. Skarvarna äter snarare mindre fiskarter som människan själv inte vill äta.
Henri Engström vid Uppsala universitet är expert på skarvarnas ekologi och har kommit fram till att effekten av skyddsjakt är mest av psykologisk art. Själva fåglarna är något som man tycker går att påverka. Han har under flera års tid gjort jämförelser mellan områden med och utan skarvjakt utan att se någon skillnad i antalet skarvar.
Små fiskarter gynnas av övergödning och resultatet blir ett överflöd av mat för skarvarna. Själva övergödningen tror vi snarare beror på lantbrukets användning av handelsgödsel. Tittar man på en satellitbild över Ajkesträsk så verkar just den östra delen av sjön vara hårdast drabbad. Det är också där jordbruk bedrivs.
Vi i Jaktkritikerna Gotland anser att det som skarvarna beskylls för är människans fel. Det är vi som behöver ändra våra vanor och vårt levnadssätt.