Det behövs nya tryggare boenden för äldre

För pigga för särskilt boende men vill kanske inte bo kvar i gamla hemmet.

För pigga för särskilt boende men vill kanske inte bo kvar i gamla hemmet.

Foto: Jens L'Estrade / TT

Äldreomsorg2019-10-06 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alliansen ser fram emot öns nya bostadsområde, där man planerar att bygga 250 hyreslägenheter och att planering pågår för 150 studentboenden. Det är bra att det byggs både vanliga hyreslägenheter och studentlägenheter, men jag tycker nog att det är något som man glömmer....

Var ska vi bo när vi blir gamla och inte klarar av att bo kvar hemma längre... Jag tycker i alla fall inte att det är tryggt att man ska få hjälp flera gånger om dagen av hemtjänsten. Den mesta tiden kommer man ju då att få tillbringa ensam. 

Är det så ni som politiker vill bo när ni blir äldre och inte klarar av eget boende? Även om man har barn så har de ju nog med sitt och sin egen familj, det blir ju stressigt att hinna besöka sins gamla föräldrar som de då vet sitter ensamma. 

Jag tycker i alla fall att man får backa bandet och titta på hur våra far- och morföräldrar hade det på sin ålders höst, de fick ju då bo på ålderdomshem, där fanns det gemensam matsal, terapilokaler för olika saker som kunde sysselsätta dem som orkade och ville. Den valfriheten skulle jag vilja ha när jag inte klarar det vardagliga längre. Jag vill inte sitta i min lägenhet och vänta på att hemtjänsten hinner titta till en eller att barnen eller barnbarnen ska hinna förbi och hälsa på. Skulle ”gammelvärldens ” ålderdomshem finnas så kunde det ge lite gemenskap med andra i samma situation i alla fall.

Det skulle vara intressant att få reda på hur mycket hemtjänsten kostar Regionens ekonomi och jämföra vad det skulle kosta att driva ett servicehus, där hemtjänsten kunde ha sina arbeten samlade på ett ställe, och det skulle skapa bättre trygghet för de äldre. Dessutom skulle man då spara in på alla bilar som hela dagarna kör runt i skytteltrafik till alla som behöver hjälp. Det skulle också bli en besparing för miljön när man slipper allt körande med hemtjänstbilar.