I artikelserie tar Gotlands Tidningar upp frågan om en tystnadskultur i skolan. Bakgrunden är en nationell enkät genomförd av Lärarnas Riksförbund som ställt frågor till sina medlemmar för att utröna en eventuell tystnadskultur inom svensk skola.
981 av 2.054 tillfrågade svarade på enkäten och 50 procent av respondenterna uppger att de upplever att medarbetare exempelvis undviker att kritisera arbetsgivare för att inte riskera att drabbas av repressalier.
Detta är dystra besked och självklart något som måste tas på allvar, även om vi inte vet hur många gotlänningar som var med och svarade.
Det kan låta naivt, men vi har inte fått några sådana signaler till oss att det är ett förekommande problem vare sig via den samverkan som sker med fackliga företrädare eller den medarbetarenkät där medarbetare svarar till exempel på frågor om man känner sig respekterad av sin chef. Tvärtom visar enkätsvaren på ett högt förtroende för våra skolledare.
I GT:s artiklar vittnar några medarbetare om att de upplever en tystnadskultur och så vill vi verkligen inte ha det. Vi välkomnar att ärlig kritik lyfts fram så att vi tillsammans kan ta tag i arbetsmiljöfrågorna. Våra arbetsplatser måste vara attraktiva om vi ska klara kompetensförsörjningen.
Faktum är att frågan om lärares arbetsmiljö är en av de saker vi jobbat extra mycket med tillsammans med fackliga företrädare sedan 2018. Där har sådant som att kunna fokusera på kärnuppdraget: undervisningen, hälsosam arbetsbelastning och stödfunktioner lyfts fram som viktiga arbetsmiljöfaktorer.
Region Gotlands värdegrund bygger på ledorden förtroende, omtanke och delaktighet. Detta står vi upp för. Region Gotland arbetar just nu brett med att utveckla vår organisationskultur där tillitsbaserat ledarskap är norm. Detta ligger helt i linje med hur vi själva vill leda verksamheten. Vi lyckas bättre och verksamheterna utvecklas bäst när många kan hjälpas åt med att tänka.