Region Gotland: Vi vill utveckla arbetsmiljön

"Med anledning av att det pågår en arbetsmiljöutredning inom en enhet i regionen, en situation som också varit beskriven i media, vill vi klargöra regionens hållning och läget för arbetsmiljön i organisationen som helhet".

"Med anledning av att det pågår en arbetsmiljöutredning inom en enhet i regionen, en situation som också varit beskriven i media, vill vi klargöra regionens hållning och läget för arbetsmiljön i organisationen som helhet".

Foto: Malin Stenström

Arbetsmiljöfrågor2020-02-15 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Gotland är med 6 700 anställda och 250 chefer en stor organisation. På måndag tar fullmäktige en ny arbetsmiljö- och hälsopolicy. I den står det att vi ska vara en hälsofrämjande organisation där det aktiva och förebyggande arbetsmiljöarbetet är i fokus. Arbetsmiljöarbetet sker i samverkan mellan medarbetare, chefer och skyddsombud. I arbetsmiljön ingår allt som påverkar oss i vårt arbete – fysiskt, psykiskt och socialt.

Regionens mål är att chefer och skyddsombud ska ha god kompetens inom området. Vårt mål är också att alla medarbetare tar ansvar för att bidra till en god arbetsmiljö, fri från kränkande särbehandling. 

Att regionen har medarbetare som är respekterade av chef och kollegor, som har möjlighet att påverka sina arbetsuppgifter och som finns i ett sammanhang där uppgifterna är hanterbara och meningsfulla, kommer att vara avgörande för att attrahera och behålla medarbetare i framtiden. Vi behöver säkerställa att krav och resurser balanseras. Vi behöver ge varandra regelbunden feedback.

Med anledning av att det pågår en arbetsmiljöutredning inom en enhet i regionen, en situation som också varit beskriven i media, vill vi klargöra regionens hållning och läget för arbetsmiljön i organisationen som helhet. 

I medarbetarundersökningen ser vi varje år de områden som i hög grad påverkar vår vardag. Genom resultatet få vi ett bra underlag till dialog i alla arbetsgrupper. Det är i den nära dialogen i vardagen som frågor tidigt ska lyftas. Region Gotland har överlag ett bra resultat. De flesta index har utvecklats i positiv riktning vilket visar på stabilitet. Flera av de pågående utvecklingsinsatser som görs just nu handlar om att förbättra arbetsmiljön. Det handlar om  ledarskapsutveckling, utveckling av organisationskulturen och att säkerställa delaktighet på alla nivåer. 

Vi ser också att det på sina ställen finns konflikter, många med koppling till arbetsfördelning och planering. I vissa verksamheter upplever man att det är svårt att få saker gjorda. Flera upplever höga förväntningar och ett högt tryck från omgivningen, vilket kan skapa stress och leda till en osund arbetsmiljö. Hur man som chef utövar sitt ledarskap spelar förstås en mycket viktig roll för arbetsmiljön. 

I en så stor organisation är det oundvikligt att det ibland uppstår konflikter. En del kan vara komplicerade att reda ut. Vi som chefer behöver agera snabbt, fånga upp, hantera, utreda och åtgärda. Arbetsgruppen, inklusive chefen, kan behöva stöd för att göra det. Då är det vårt ansvar att sätta in det stödet. Rätt hanterade leder konflikter till utveckling. 

Vi måste alla tillsammans ta ansvar för att bidra till en god arbetsmiljö i vardagen.