Skandalös behandling av uppskattad AT-lÀkare

ArbetsmiljöfrÄgor2019-11-22 18:09
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Efter att ha konfronterats med stĂ€ndigt nya lĂ€karkontakter i form av korta inhopp av hyrlĂ€kare pĂ„ Slite vĂ„rdcentral fick vi till vĂ„r glĂ€dje en kunnig och engagerad AT-lĂ€kare som vi sĂ„g fram emot skulle ge oss den kontinuitet i lĂ€karkontakterna som vi saknat. Vi hoppades ocksĂ„ att lĂ€karen i frĂ„ga skulle stanna efter avslutad utbildning. Andra patienter pĂ„ vĂ„rdcentralen som vi talat med har ocksĂ„ uttryckt stor uppskattning för honom. 

Nu har det kommit till vĂ„r kĂ€nnedom att han avskedats av sjukhusledningen efter att han under en tidigare AT-tjĂ€nstgöring pĂ„ lasarettet utsatts för mobbing som han inte stillatigande funnit sig i. Det Ă€r ju klassiskt att det Ă€r den mobbade och inte mobbaren/mobbarna som blir föremĂ„l för Ă„tgĂ€rder frĂ„n de ansvarigas sida, men vi trodde verkligen inte att den skamliga principen skulle tillĂ€mpas av regionens sjukhusledning. 

Mobbing pÄ arbetsplatser Àr ju ett allvarligt problem, ett tecken pÄ en osund arbetsmiljö som man inte kommer Ät genom att lÀgga skulden pÄ den mobbade. Om regionen verkligen vill lyckas rekrytera fast personal i stÀllet för stÀndiga hyrlÀkare ger hanteringen av detta Àrende illavarslande signaler betrÀffande den arbetsmiljö man kan erbjuda. Hur ser regionens mobbingspolicy egentligen ut, och hur följs den av sjukhusledningen? Finns det en dokumentation av hur detta och andra mobbingsÀrenden hanteras, som kan granskas av utomstÄende eller av tillsynsmyndigheter om och nÀr det blir aktuellt?

Vi frÄgar: Har regionen verkligen rÄd att sÄ lÀttvindigt och pÄ felaktiga grunder göra sig av med en AT-lÀkare som Àr omvittnat uppskattad av bÄde patienter och medarbetare under sin AT-tjÀnstgöring pÄ Slite vÄrdcentral?