Efter att ha konfronterats med ständigt nya läkarkontakter i form av korta inhopp av hyrläkare på Slite vårdcentral fick vi till vår glädje en kunnig och engagerad AT-läkare som vi såg fram emot skulle ge oss den kontinuitet i läkarkontakterna som vi saknat. Vi hoppades också att läkaren i fråga skulle stanna efter avslutad utbildning. Andra patienter på vårdcentralen som vi talat med har också uttryckt stor uppskattning för honom.
Nu har det kommit till vår kännedom att han avskedats av sjukhusledningen efter att han under en tidigare AT-tjänstgöring på lasarettet utsatts för mobbing som han inte stillatigande funnit sig i. Det är ju klassiskt att det är den mobbade och inte mobbaren/mobbarna som blir föremål för åtgärder från de ansvarigas sida, men vi trodde verkligen inte att den skamliga principen skulle tillämpas av regionens sjukhusledning.
Mobbing på arbetsplatser är ju ett allvarligt problem, ett tecken på en osund arbetsmiljö som man inte kommer åt genom att lägga skulden på den mobbade. Om regionen verkligen vill lyckas rekrytera fast personal i stället för ständiga hyrläkare ger hanteringen av detta ärende illavarslande signaler beträffande den arbetsmiljö man kan erbjuda. Hur ser regionens mobbingspolicy egentligen ut, och hur följs den av sjukhusledningen? Finns det en dokumentation av hur detta och andra mobbingsärenden hanteras, som kan granskas av utomstående eller av tillsynsmyndigheter om och när det blir aktuellt?
Vi frågar: Har regionen verkligen råd att så lättvindigt och på felaktiga grunder göra sig av med en AT-läkare som är omvittnat uppskattad av både patienter och medarbetare under sin AT-tjänstgöring på Slite vårdcentral?