Aron Emilson (SD) och Jonas Andersson (SD) skriver i ett inlägg i GA 8 januari att deras parti vill ”tillse att det i Sverige i högre grad byggs det människor faktiskt vill ha”. De vill se en ny ”politik för arkitektur och offentliga miljöer med bättre folklig förankring” och menar att människor föredrar klassisk arkitektur framför moderna fasaduttryck.
Vi tycker att det är viktigare att se till att lyfta betydelsen av hållbarhet och kvalitet i utformningen av fysiska miljöer som helhet än att propagera för den ena eller den andra fasadstilen.
Skribenterna nämner inte att riksdagen så sent som i maj 2018 antog en ny nationell arkitekturpolitik, ”Politik för gestaltad livsmiljö”. Initiativet till det arbetet togs av alliansregeringen 2014 och den antagna propositionen lades av den rödgröna regeringen. Det har alltså funnits en stark politisk uppslutning bakom ambitionen att tydligare styra den fysiska utformningen av våra städer och samhällen.
Som central del i den antagna politiken beslutade riksdagen om ett nytt nationellt mål för arkitektur, form och design: ”Arkitektur, form och design ska bidra till ett hållbart, jämlikt och mindre segregerat samhälle med omsorgsfullt gestaltade livsmiljöer, där alla ges goda förutsättningar att påverka utvecklingen av den gemensamma miljön”. Boverket har getts ett stort ansvar för införandet och ska också stödja kommunernas arbete med arkitektur- och gestaltningsfrågor.
Statens konstråd har också fått ökade anslag för att aktivt arbeta med arkitektur. Det är därför glädjande att Region Gotland som en av fem kommuner är med i projektet ”Konst i stadsutveckling” med fokus på konstnärlig gestaltning för den nya stadsdelen Visborg. För Gotlands del betyder alltså den nationella arkitekturpolitiken nya möjligheter att strategiskt arbeta med gestaltning, och att också aktivt involvera Gotlands invånare i det arbetet. Att alla som ska leva i och använda våra byggda miljöer får vara med och påverka är avgörande. Till detta och andra arkitekturstrategiska projekt får vi anledning att återkomma.