Pigge Werkelin: "Jag har tappat förtroendet för landshövdingen"

15 november 2007 04:00
Jag är en engagerad företagare på Gotland som är väldigt trött på vår nuvarande landshövding. När vi bytte från Lillemor till Marianne var det som om en helt ny värld uppdagades eller stängdes. Med Lillemor träffades vi och pratade utveckling. Här fanns det en engagerad kvinna som visste vad hon pratade om. Hon kunde säga ifrån om det var saker som inte passade och kunde även stå på sig för det hon trodde på. Hon kunde be om hjälp om det var något man kunde hjälpa till med och hon kunde även hjälpa till om man fastnat i byråkratiska frågor. Dagens landshövding är väldigt dåligt uppdaterad mot den verkligheten som företagare lever i.
Sällan har jag besvarats med goddag yxskaft så många gånger som i möten med henne. I början trodde jag att hon hörde illa, men efter en tid förstod jag att det berodde på okunskap och ointresse.
Att vi inte är på samma kurs vittnar väl att länsstyrelsen polisanmält mig tre gånger och samtliga anmälningar har lagts ned. Man har försökt att dra tillbaka bygglov som jag har fått av en enig byggnadsnämnd vid två tillfällen. När jag försökte förklara att de hade fel och att detta skulle skada oss och vår affärsidé hänvisade hon till sina experter. Hon och dessa så kallade experter har nu fått domen av länsrätten, dit vi var tvungna att dra ärendet. Vi hade rätt och dom fel.

Ekonomisk verklighet
Fru landshövding ansåg att vi skulle stänga anläggningen när de upphävt bygglovet och meddela våra gäster att de inte kunde få komma till Gotland. Närmare 3 000 personer skulle bli blåsta på sin gotlandsvistelse och det skulle bli en ekonomisk katastrof för bolaget. Jag vägrade och fick hjälp av kommunens jurister. De ansåg att vi kunde ha våra husvagnar kvar på campingplatsen tills domen var klar.
Fru landshövding och hennes kollegor anser för övrigt att husvagnar är fula och hör inte hemma på Gotland. När jag frågar vad vi skall göra på campingplatserna fick jag följande råd: inga kataloghus eller plastvagnar utan något snyggt som passade in i den gotländska kulturmiljön. Förslagsvis skulle vi utlysa en designtävling och sedan specialbeställa husvagnar som var specialdesignade för Gotland. Detta vittnar om att man absolut inte känner till den ekonomiska verkligheten som campingägare och gäster lever i.
Man har drivit antiplastfrågan så långt att man fått vissa inom byggnadsnämnden med sig och tycker att vi enbart skall tillåta att husvagnar får stå uppställda längre tid än sex veckor om de har puts eller träfasad. Jag är beredd att anpassa mig efter de regelverk som skall gälla. Men dumheter förlöjligar Gotland.

Regeländring behövs
I dag har Gotland en regel som säger att vi inte får ställa upp husbilar, husvagnar eller villavagnar längre än sex veckor utan bygglov. Då jag är extremt påpassad av fru landshövding och hennes kollegor vågar jag inte bryta mot den lagen, som i princip alla bryter mot. Det innebär att säsongscampingen på Tofta, Hide, Björkhaga camping bara får vara i sex veckor.
Likaså gäller uppställning hemma på garageuppfarten eller utomhus på bondgården för vinterförvaring. Det är ett svartbyggen som ger böter. Vi behöver en regeländring annars vet vi inte hur vi skall investera för framtiden. Dessutom måste säsongs- och åretruntcampare bli välkomna till Gotland igen.
När vi inte kan få svar och man försöker skapa en unik regel på Gotland att husvagnarna ska ha puts eller träfasad inser jag det är dags att reagera som campingägare och jag hoppas att alla husvagns- och husbilsägare på ön gör det samma.

Har alla fel?
Jag tror att det är dags att öppna ögonen och inse att en camping är och förblir en camping. Campingplatser är fula. Precis som bensinmackar, polishus, Skarphälls köpcentrum eller militäranläggningar om man ska jämföra med Visby innerstad. Dessa har inte byggts för att vara snygga i en gotländsk kulturmiljö utan för att var funktionella och trivsamma, vilket också är viktiga värden. Kan inte camparna få trivas i sina plastiga husbilar, husvagnar och villavagnar?
Det finns tusentals stolta ägare på Gotland som verkligen tycker att deras husvagnar och husbilar är snygga. Har alla fel?
Framför allt är camping praktiskt och billigt trots att man blandar former och färger på ett sätt som får några esteter att må dåligt . På så sätt kan man stå uppställd en hel säsong vid havet utan att behöva köpa ett fritidshus som kräver månadsinkomster över 2 x 30 000 kr för att ha råd. Snälla fru landshövding och ni andra esteter: kan inte Gotland få ha campingplatser som är fula för er?

Måste ha mångfald
Våra kunder gillar det vi gör. Snäck är ett populärt sommarboende på ön. Ska ni då fördumma hela den kundkategorin? En camping är en camping och ingen designad stugby. En sådan bygger vi på Norderstrand och dit är ni välkomna. Men där har inte alla råd att bo så därför måste vi ha mångfald av boende på Gotland.
Gällande fru landshövding och hennes insatser för och emot Gotland så ligger hon nog back. Det verkar som om den främsta drivkraften är att värna miljöpartiet och att motarbeta företagare. För mig känns hon mer och mer som kejsarens nya kläder. Hon är naken. Hon presterar inget för öns utveckling, tvärtom. Hon står för invecklingen och avflyttning.

Tappade arbetstillfällen
Bråket kring Snäck har säkerligen kostat oss över en miljon kronor och tappad lust bland medarbetare som är svår att ersätta. Det är bara pengar för en byråkrat. Tappat förtroende för länsstyrelsen och deras tjänstemän kostar också väldigt mycket även om det inte syns i en balansräkning. Framför allt har detta gjort att vi tappade en investering som skulle ha gjorts på tiotals miljoner och som hade gett ett 20-tal arbetstillfällen.
Tyvärr för Gotland är vi inte ensamma om att drabbas. Tror att fru landshövdings otur i ledarrollen har kostat ön många hundra åretruntjobb.
Hade förhoppningar om att Marianne i rollen som landshövding även skulle vara utvecklare på ön som sin företrädare. Men detta klargjorde hon för mig att hennes roll var att vara övervakare. Olika landshövdingar tar på sig olika roller.
Jag har fått nog och vill offentligt förklara att vårt bolag inte har något förtroende för Marianne Samuelsson längre.

Så jobbar vi med nyheter