Vecka 6 – behövs den?

I våra nordiska grannländer har man sedan länge etablerat temat sex, årligen under vecka sex. Alltså en vecka då man i samhället lyfter ämnet sex, ur alla tänkbara perspektiv.

Skolsköterskan Tina Westberg tycker att vecka 6 är ett bra tillfälle att prata om sex. ”Du som förälder har särskilt stort ansvar”, tycker hon.

Skolsköterskan Tina Westberg tycker att vecka 6 är ett bra tillfälle att prata om sex. ”Du som förälder har särskilt stort ansvar”, tycker hon.

Foto: Henrik Radhe

Insändare2025-02-04 16:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Traditionen med vecka 6 börjar smyga sig in även i Sverige. Bra tycker jag. För vi behöver tala mera om sex, eftersom sex är en del i att vara människa och i hög grad har med vårt välbefinnande att göra. Kulturellt, biologiskt, naturligt, socialt.

När sex är som sämst är det en våldshandling. Till exempel i krig, där våldtäkt är vardag. Även i relationer kan sex vara en våldshandling, ett maktmedel och ett övergrepp. Könsstympning på kvinnor förekommer allt jämt i världen och riggade äktenskap mellan gubbar och småflickor. 

Visst, vi är lite olika skapta biologiskt vi kvinnor och män. Men vi måste handskas med olikheten så att ingen far illa. En del män behöver extra stöd för att utvecklas i relation till kvinnor. Stöd i att samtala. Stöd i att handskas med känslor och stöd i att finna sin roll i livet.

  • Hur ger vi detta stöd?
  • Och vem ska ge det?

Föräldrarna? Lärarna? Media? Kompisar? Andra förebilder?

Biologiskt sett börjar vi naturligt experimentera med sex när könshormonerna i äggstockarna och testiklarna vaknar. Detta sker för det flesta någon gång på mellanstadiet. Ofta i form av ett hemligt inre erotiskt tankeliv, inklusive någon form för självstimulering/onani. Förälskelse driver så småningom ihop parterna, för att inleda ett sexliv tillsammans med någon. Vid det laget har både pojken och flickan ofta sett på porr, för att lära sig hur man gör. 

I bästa fall är de trots porren ändå lyhörda och ömsinta med varandra under sexakten. I sämsta fall tror pojken att sex och porr är samma sak och flickan tror att hon måste stå ut, även när sexet inte känns bra. I det sistnämnda scenariot är det synd om båda. Eftersom de misslyckats med ömsesidigheten, som är ett måste för god sexuell hälsa och välmående. Första kärleken är därför så avgörande, dramatisk och oförglömlig!

Så vi behöver således tala om sex. För att skydda män från ensamhet och depression och kvinnor från övergrepp. Även fast det känns alltför privat och pinsamt att tala om det. Du som förälder har särskilt stort ansvar och RFSU har bra guidning till hur man gör. Du hittar informationen på hemsidan. Bra böcker i ämnet är ”Världens viktigaste bok” som alla 12-åringar bör läsa och böckerna ”Kukbruk” och ”Pittstim” som alla tonårspojkar bör läsa.

Good luck out there