Ett komplement till Systembolaget – inte ett hot

Ett år har gått sedan Högsta domstolens beslut i den så kallade Winefinder-domen.

En kvinna kopplar av med ett glas vin och en bok.

En kvinna kopplar av med ett glas vin och en bok.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2024-07-03 10:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Domen fastställde att distansförsäljning av alkohol till svenska konsumenter är laglig och har varit laglig enligt gällande svensk alkohollag och EU-rätt ända sedan 2007. Domen möjliggör för företag som Winefinder och Vinoteket att fortsätta sin verksamhet att sälja vin via nätet, levererat direkt till dörren från Danmark. Denna utveckling ska inte ses som ett hot mot Systembolagets monopol, utan snarare som ett komplement som syftar till att förbättra vinkonsumenternas upplevelse.

Trots att varannan svensk enligt en rapport från Sprit- och Vinleverantörsföreningen kan tänka sig att handla vin på nätet, är det få som har gjort det. Endast 2,48 procent av invånarna över 20 år  på Gotland har köpt vin på nätet från andra aktörer än Systembolaget i år. En stor del av befolkningen är fortfarande osäker på om det är lagligt att köpa vin på detta sätt. Enligt rapporten tror mer än var tionde (13 procent) att det är olagligt, medan var fjärde (26 procent) är osäker.

Det är förvånande att så få svenskar utnyttjar möjligheten att köpa vin på nätet. I en tid när e-handel växer snabbt inom många produktkategorier, är beteendet att bära hem sina flaskor från butik fortfarande starkt rotat. Trots att domen har klargjort rättsläget, kvarstår en stor osäkerhet bland svenskarna om lagligheten i att handla vin online.

Vinoteket och Winefinder har under mer än ett decennium erbjudit en laglig nätbutik med hemleverans av vin. Vinet skeppas från Danmark och skatt betalas av Vinoteket och Winefinder innan det når slutkunden och är alltså redan inbakat i priset som i vilken annan affär som helst. Detta har också öppnat dörrar för svenska vingårdar att påbörja gårdsförsäljning av vin redan denna sommar, så länge vinet först skeppas till Danmark.

Systembolaget har en viktig roll i att säkerställa ansvarsfull alkoholhantering och minska alkoholkonsumtionens negativa effekter genom att exempelvis aktivt försöka minska försäljningen av bag-in-box och alkoläsk vilket de facto ökar konsumtionen. Nätbaserad vinförsäljning kan samexistera med detta uppdrag genom att erbjuda en bekväm och laglig väg för vuxna konsumenter att upptäcka kvalitetsviner och njuta av dem på ett ansvarsfullt sätt. Genom att sprida kunskap om att det är lagligt att köpa vin på nätet från godkända aktörer, kan vi öka medvetenheten och bryta ner osäkerheten som fortfarande råder.

Det är dags att se vinförsäljning på nätet som en positiv utveckling som kan komplettera Systembolagets monopol, inte hota det. Låt oss omfamna möjligheterna och förbättra vinkonsumenternas upplevelse genom att ge dem fler valmöjligheter och bekvämare inköpsalternativ.