Nog satte jag morgonmackan i halsen när jag läste Gotlänningens Liberal kommentar den 28 september. Klimathotet är inget egentligt problem. Tekniken har lösningarna. Vi kan fortsätta leva som vanligt. Greta Thunberg kan börja skolan igen.
Det viktigaste är förstås att vi får energi till våra bilar. Det löser vi med elbatterier. För att få tillräckligt med elektricitet krävs storskalig utbyggnad av kärnkraften.
Tyskland har beslutat avveckla kärnkraften. Fel! Nu måste reaktorerna återstartas. Kina måste bygga kärnkraftverk i mängd för att ersätta den billiga kolkraften. Goda liberaler föreställer sig också att vi ska flyga till Thailand med elbatterier som drivmedel.
Nya tekniska processer kommer att göra stål- och cementindustrin fossilfri. Lätt som en plätt. Också där behövs stora mängder elektricitet. Ännu ett skäl att bygga ut kärnkraften. Ett kärnkraftverk på Gotland – då slår man väl två flugor i en smäll. Bort med den förhatliga kalkbrytningen och elkraft i stora mängder.
Ledaren erkänner att det finns en hake. Elbatterierna kräver jordartsmetaller som finns i begränsad mängd och ofta medför stora miljöproblem vid brytningen. Sånt är till för att övervinnas. Bort med alla skygglappar kring brytning av jordartsmetaller och utveckling av mer kärnkraft!
Det är möjligt att till och med den liberale kommentatorn insåg att hans lösningar inte är helt invändningsfria. Kommer den miljörörelse som kämpat i årtionden för att få bort kärnkraften att vända helt om för att rädda klimatet?
Kommer människor överallt där de sällsynta jordartsmetallerna ska brytas att lugnt låta sin miljö förstöras för att den privilegierade delen av mänskligheten ska kunna fortsätta öka sitt bilkörande?
Jag skulle vilja se politiska krafter som inte köper den liberala lösningen på klimathoten. Vi har både teknik och kunskap för att lägga om den moderna livsstilen.
Cykling och bra fungerande kollektivtrafik i stället för privata bilar som står still 95 procent av tiden. Bort med kraven på ständig tillväxt som får oss att förstöra stora mängder mat och kläder därför att man i den rika världen producerar för mycket. De verkliga energibehov som sen återstår kan tillgodoses med vindkraft och solenergi.