Nu ger föreningen ut en handbok, "Hela staden och bygden" med underrubriken "med kulturvärden som resurs". Den skickas ut till kommunalpolitiker och tjänstemän i hela landet. Målet är att ge dem råg i ryggen att stå upp för sin bygd mot oblyga exploatörer. Medlet är att ge dem en verktygslåda för bättre planering och byggande. Initiativet följs upp med webinarier för att ge ger mer kunskap.
Boken är bara på 72 sidor, men vilka sidor! Författaren och sommargotländskan Kristina Berglund kan sin sak!
Första delen är en ursinnig stridsskrift mot dagens skövling och överexploatering. 1960-talets ohemula rivningar och på sina håll brutala miljonprogram ledde ju till en mullrande folkstorm. Sverige slutade nästan riva och försökte ofta bygga bättre. Nu är detta glömt. Kommunala företrädare på hög nivå träffar överenskommelser med exploatörer. Sen visar det sig att grundläggande kvalitetskrav inte kan tillgodoses.
Plan- och bygglovprocessen blir då ett spel för gallerierna. Och undermåliga miljöer kommer till utförande.
Verktygslådan ger överblick över gällande lagstiftning och planeringsprocedurer. Det är bäst att starta med kulturmiljöprogram och planering på områdesnivå. Då kan den demokratiska processen fungera. Samråd ska hållas medan olika alternativ är öppna. En enklare planform, områdesbestämmelser, borde användas mycket oftare. Den är särskilt bra där detaljplaneläggning skulle bli onödigt ingripande.
Trädgårdsstäderna är bra förebilder. Folk trivs och kan odla mat själva. I stället för betonggetton, bygg fler trädgårdsstäder och låt bli att överexploatera de som finns! Med grönska och vegetation går det också att läka ihop hårt omvandlade stadsmiljöer, boken lyfter fram som den Enköping som ett exempel.
Handboken visar många bra exempel på lyckad nybebyggelse i gammal miljö. Arkitekturupproret vill gärna se en återgång till äldre stilar. Byggnadsvårdsföreningen menar att det med rätt omsorg går att skapa ny arkitektur och miljöer av hög kvalitet, med variation och till omgivningen anpassad skala och utformning.
Boken vänder sig också till byggföretag, arkitekter och organisationer. En stor del av arkitektkåren har förvisso utbildning, men en utbildning där nybyggnader till varje pris måste bryta av mot omgivningen. Här kan de ta över idéer och kunskap från de kollegor som trotsat tidigare paradigm och ritat trivsamma miljöer där husen passar in i omgivningarna.
Då boken visar hur kulturvärden hanteras undrar man hur Sverige fungerar. Sverige lyckas bortse från att rivning av användbara hus strider mot både klimatkonventioner och sunt förnuft. Det redan byggda har ju sin klimatskuld betald. Att Sverige, särskilt i storstäderna, bortser från att det är barnens uppväxtmiljö som ger grunden för framtiden bådar illa.