Sveriges flyttskatter är högst i EU

Det behövs en skattereform. Och då bör stämpelskatten avskaffas.

Det behöbs ett åtgärdspaket.

Det behöbs ett åtgärdspaket.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2023-08-14 11:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den svenska bostadsbeskattningen behöver förbättras med minskade, eller helt avskaffade, flyttskatter – då skulle fler kunna flytta till bostaden de behöver. 

Sverige har mycket att lära av de EU-länder som har de mest effektiva och välfungerande skattesystemen. Inom EU finns det en trend mot lägre eller helt avskaffade flyttskatter. Genom att ta lärdom av internationella erfarenheter kan bostadspolitiken i Sverige utvecklas så att fler kan flytta till bostaden de behöver. 

I Mäklarsamfundets rapport “Sverige - flyttskatternas land” jämförs bostadsskatter bland medlemsländerna i Europeiska unionen. Sverige sticker ut som ett land där bostadsskatterna är fortsatt höga för den som vill flytta till en annan bostad, trots att det skadar både matchningen på arbetsmarknaden och försvårar för de som behöver flytta.

Den som vill flytta i Sverige behöver inte bara oroa sig för att hitta rätt bostad och sälja sin nuvarande. Skatterna för den som flyttar är högst i EU. Det skapar inlåsningseffekter.

Den svenska bostadsbeskattningen behöver förändras, och det är främst tre åtgärder som bör prioriteras:

1. Upphäv reavinstskatten på hem

Sverige är det sista landet i EU som fortfarande har reavinstskatt på hushålls huvudsakliga hem, där det inte heller likt andra länder finns omfattande undantag. Det innebär att människor bor kvar i samma bostäder längre än de egentligen vill oavsett hur deras behov förändras. Sverige bör lära av andra länder och upphäva reavinstskatten helt för hem. 

2. Minska flyttskatten med åren

Sänkta flyttskatter ger större frihet att flytta om bostadsbehoven eller livssituationen förändras. Reavinstskatten bör därför trappas ned för såväl permanentbostäder som fritidshus. 

3. Avskaffa stämpelskatten

Stämpelskatten är den skadligaste av de svenska bostadsskatterna eftersom den ska betalas när privatekonomin som regel är mest pressad. Det är hög tid att slopa denna förlegade skatt som skapar höga trösklar och gör det ännu svårare för den som ska köpa en första äganderätt. 

När trenden inom EU går mot lägre eller helt avskaffade flyttskatter sticker Sverige ut som ett land med särskilt höga flyttskatter där det inte gjorts tillräckliga förändringar för att skapa en mer effektiv och välfungerande bostadsbeskattning. 

Sverige bör ta till sig av forskningen och se över de höga flyttskatterna som försvårar för den som vill flytta till bostaden den behöver.